Propunerea FIFA de organizare a unei Cupe Mondiale o dată la doi ani ar putea costa marile ligi de fotbal și UEFA aproximativ 8 miliarde de euro pe sezon din pierderea drepturilor de televizare și a acordurilor comerciale pentru zilele de meci.

HotNews.roFoto: Hotnews

Meciurile internaționale suplimentare ar putea duce la schimbări majore în campionate, inclusiv la reducerea numărului de echipe care concurează sau trecerea de la meciurile din weekend la cele din timpul săptămânii, potrivit unui raport comandat de mai multe ligi de fotbal ale lumii.

Raportul, întocmit de firmele de consultanță KPMG și Delta Partners, indică o reducere a interesului fanilor și al agențiilor de publicitate pentru meciuri.

Gianni Infantino, președintele FIFA, a declarat luna trecută că forul pe care îl conduce discută organizarea Cupei Mondiale o dată la doi ani, în loc de actualul ciclu de patru ani.

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal și actualul director pentru dezvoltarea fotbalului în cadrul FIFA, a propus un nou calendar care prevede o reducere a numărului de pauze internaționale pentru calificări și instituirea a una sau două pauze mai lungi.

Deși s-a sugerat că va exista obligativitatea unor pauze de odihnă pentru jucători, ideea s-a lovit de o opoziție puternică din partea UEFA, care gestionează Liga Campionilor, și din partea ligilor precum Serie A, La Liga și Premier League.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a susținut că o Cupă Mondială bienală "ar dilua" valoarea acesteia și ar dăuna altor competiții. El a amenințat că va conduce un boicot european dacă inițiativa va fi pusă în practică, potrivit Reuters.​