O investigaţie Associated Press arată că sume importante au fost cheltuite de Qatar pentru a spiona FIFA şi candidaturile rivale pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022, informează lequipe.fr.

CM din Qatar 2022Foto: fifa.com

Potrivit informaţiilor de la Associated Press, Kevin Chalker, un fost agent CIA care acum lucrează în serviciile private de informaţii, a fost plătit timp de câţiva ani de Qatar pentru a spiona FIFA şi alţi candidaţi pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Serviciile sale ar fi fost, de asemenea, folosite pentru a monitoriza criticile în anii de după atribuirea controversată a Cupei Mondiale către Qatar, precum şi pentru a monitoriza muncitorii străini de pe şantierele de stadioane şi infrastructură.

Misiunile au fost efectuate de compania Global Risk Advisors şi de diferite filiale. Potrivit mai multor documente ale companiei, Chalker a promis Qatarului că îi va pune la dispoziţie specialişti IT, precum şi agenţi de elită de teren.

Potrivit mai multor surse rămase anonime, un cont fals de Facebook cu un fotojurnalist a fost folosit pentru a se apropia de diverse ţinte şi pentru a obţine informaţii despre candidaţii rivali. Spionarea candidaturii americane pentru Cupa Mondială din 2022 ar fi fost subcontractată către Diligence, o companie privată de informaţii din Londra. În principal s-au urmărit comunicările şi evidenţele financiare ale lui Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA şi Chuck Blazer, fost resposanbil de rang înalt în fotbalul american.

Ancheta efectuată de AP mai relevă că mai mulţi membri ai FIFA, critici la adresa organizării Cupei Mondiale de către Qatar, ar fi fost vizaţi de un proiect numit Merciless al cărui buget este estimat la 387 de milioane de dolari pe nouă ani. Jérôme Valcke, fostul secretar general al organismului mondial, de exemplu, ar fi fost urmărit cu scrupulozitate.

În plus faţă de această afacere profitabilă, se spune că Chalker a semnat un acord de servicii cu Qatar în august 2017, permiţând Global Risk Advisors să ofere servicii de consultanţă privind supravegherea, contrasupravegherea şi alte domenii legate de colectarea de date. Potrivit AP, bilanţurile diferitelor companii fictive ale lui Chalker ar arăta aproximativ 46 de milioane de dolari de fonduri în acel an, scrie News.ro.