Jucătorii sunt priviți mai mult ca niște mașini decât ca ființe umane atunci când vine vorba de numărul de meciuri pe care trebuie să le joace, spune Maheta Molango, directorul executiv al Asociației Fotbaliștilor Profesioniști (PFA).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Cu meciurile din campionat și cupe, multe cluburi pot avea adesea și trei meciuri pe săptămână. Campioana în exercițiu din Premier League, Manchester City, a jucat 61 de meciuri în toate competițiile în sezonul trecut.

"Aceasta nu este o fabrică de pantofi. Vorbim despre ființe umane și uneori am sentimentul că ne îndreptăm în direcția în care fotbaliștii sunt doar niște mașini", a declarat Maheta Molango pentru Football Focus.

Pep Guardiola, antrenorul lui Manchester City, și Jurgen Klopp, managerul lui Liverpool, au vorbit anterior despre volumul mare de meciuri pe care jucătorii lor le dispută. Klopp a fost mai vocal pe această temă, cerând o pauză la mijlocul sezonului încă din 2015.

Anul trecut, el a trimis o echipă formată din tineri să joace într-o repriză de Cupa Angliei cu Shrewsbury pentru a le oferi jucătorilor săi de la prima echipă o pauză.

Molango, care a devenit director executiv al PFA în iunie, consideră că ar trebui să existe o limită a numărului de meciuri pe care un fotbalist le poate juca într-un sezon pentru a evita epuizarea.

"Mi se pare uimitor că jucătorii sunt întotdeauna ultimii care află, așa că facem un program și apoi le spunem să meargă să joace. Ei sunt cei care trebuie să producă cel mai bun spectacol, așa că întrebarea este câte meciuri poate juca o ființă umană la cel mai înalt nivel? Atunci să lucrăm invers pentru a construi un program care să asigure că vedetele pot oferi cele mai bune versiuni ale lor pe teren", a adăugat Maheta Molango, conform BBC.​