Mai multe jucătoare de fotbal din echipa de junioare a Afganistanului, cât și familiile acestora, au ajuns joi în Marea Britanie. Persoanele au reușit să părăsească țara natală cu ajutorul vedetei americane Kim Kardashian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jucătoarele, care au ratat podul aerian organizat la Kabul, în luna august, au fugit în Pakistan împreună cu familiile lor, după ce talibanii au preluat puterea, dar aveau doar o viză de 30 de zile.

Ele au aterizat în zorii zilei de joi pe aeroportul Stansted din Londra, potrivit Fundaţiei ROKiT, care a contribuit la evacuarea lor.

Potrivit agenţiei britanice de ştiri Press Association, evacuarea în Marea Britanie s-a făcut cu ajutorul unui zbor finanţat de vedeta Kim Kardashian.

Siu-Anne Gill, conducătoarea Fundaţiei ROKiT, a spus că este "extrem de emoţionată de curajul acestor fete", exprimându-şi speranţa că "familia fotbalului" le va ajuta în "această a doua şansă a vieţii lor".

Tinerele jucătoare au primit în special sprijinul clubului englez de fotbal Leeds United, al cărui proprietar, Andrea Radrizzani, s-a declarat "încântat" de sosirea lor în Regatul Unit.

"Acest lucru demonstrează puterea fotbalului şi a sportului în general, ca forţă în beneficiul binelui şi arată modul în care comunitatea fotbalului este capabilă să colaboreze şi să se mobilizeze pentru a salva vieţi", a adăugat Radrizzani.

Leeds United s-a oferit să le primească pe jucătoare la echipele sale de juniori, pentru a oferi acestor fete "un viitor prosper".

"La fel ca şi în cazul celorlalte persoane pe care le-am adus din Afganistan în Marea Britanie, fetele din echipa feminină afgană vor beneficia de o primire călduroasă, sprijin şi cazare", a precizat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Marea Britanie a evacuat peste 15.000 de persoane în timpul podului aerian de la Kabul, în primele două săptămâni după revenirea la putere a talibanilor, la jumătatea lunii august, inclusiv aproape 8.600 de afgani eligibili pentru programul ARAP de relocare şi ajutor care i-a vizat pe afganii care au lucrat cu britanicii, conform Agerpres.