Enes Sali a debutat, duminică, la doar 15 ani, în naționala României, la meciul câștigat contra Liechtensteinului, partidă ce a contat pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2022. Academia Barcelonei a scris despre puștiul Farului Constanța, mai ales că fotbalistul a trecut prin "curtea" catalanilor acum mai mulți ani.

Enes SaliFoto: farulconstanta.com

Deși România a ratat din nou calificarea la Mondiale, Enes Sali a jucat pentru prima dată în naționala lui Mirel Rădoi la doar 15 ani, 8 luni și 22 de zile, devenind astfel cel mai tânăr debutant din istoria naționalei și al doilea cel mai tânăr din acest secol pentru o națională europeană.

La începutul carierei de junior, Sali a fost componentul celebrei academii a Barcelonei, iar aceasta a scris pe site-ul oficial despre debutul adolescentului.

"Enes Sali a intrat duminică în istorie, devenind al doilea cel mai tânăr fotbalist european care a debutat pentru echipa sa națională în acest secol.

Fostul component al Barça Escola avea doar 15 ani, 8 luni și 22 de zile când a jucat pentru România, duminică, într-un meci de calificare la Cupa Mondială împotriva Liechtensteinului, o victorie cu 2-0 pentru țara balcanică.

Sali s-a născut în Toronto și a fost văzut la o tabără a Academiei Barça din orașul său natal în iarna anului 2014, când avea doar 8 ani.

Din motive profesionale, familia lui Sali s-a mutat la Barcelona, iar la scurt timp după, Enes s-a alăturat Barça Escola în 2015-16, jucând în echipa "Sergi Roberto", antrenată de Pau Casassa (acum coordonator tehnic al Academiei Barça din Europa, Orientul Mijlociu și Africa) și a participat la numeroase sesiuni cu echipele Masía Under 10.

A petrecut apoi doi ani în academia celor de la Viitorul Constanța, reînființată în 2021 sub numele de Farul Constanța, club care întâmplător este deținut și antrenat de Gică Hagi și prezidat de Gică Popescu, ambii foști jucători la Barça.

Enes l-a depășit în septembrie anul trecut pe norvegianul Martin Odegaard și a devenit cel mai tânăr marcator al unui gol într-o prima ligă dintr-o țară europeană, la doar 15 ani, 6 luni și 21 de zile. El a jucat opt meciuri pentru prima echipă a clubului.

Enes s-a născut în Canada și este de origine turcă, dar a ales să joace pentru țara sa adoptivă, România, pe care a reprezentat-o deja la nivel U16 și U17.

Selecționerul naționalei, Mirel Rădoi, l-a ales în lotul de seniori pentru meciurile din această săptămână cu Islanda și Liechtenstein, iar după ce a jucat în cel din urmă, a doborât precedentul record la naționala României, deținut de Cristian Manea, care avea 16 ani și 9 luni când a debutat pentru România, și era cu doar zece zile mai mare decât era Martin Odegaard în 2015, când a debutat pentru Norvegia la 15 ani și 254 de zile”, a scris Academia Barca.