Mirel Rădoi a afirmat că remiza cu Islanda din preliminariile Campionatului Mondial 2022, scor 0-0, reprezintă un "eșec național". Selecționerul României a vorbit despre problemele pe care românii le întâmpină în momentele decisive și s-a declarat nemulțumit de evoluția "tricolorilor" în meciul din Ghencea.

Mirel RadoiFoto: frf.ro

Mirel Rădoi: Este o problemă de mentalitate la nivel național

"Când e ceva la îndemâna noastră nu putem să-l luăm, noi trebuie să ne chinuim. Sunt foarte dezamăgit, și eu și jucătorii. Din păcate, ca de obicei, nu putem să luăm ce avem la îndemână. Trebuie să ne chinuim mereu. Sunt foarte dezamăgit. Și eu, și jucătorii. Am revăzut imaginea asta după partida din Armenia (n.r. scor 2-3). Îmi pare rău pentru echipa națională, pentru suporteri, pentru toți cei care aveau așteptări și i-am dezamăgit.

Am avut 20 de șuturi, dar nu mi-a plăcut cum am evoluat. Am avut o posesie lentă, previzibilă, de multe ori n-am reușit să verticalizăm imediat. Trebuia să avem o posesie rapidă, în schimb am încercat să centrăm mai mult. Alibec a fost izolat de multe ori.

România a arătat că nu știe să gestioneze un astfel de meci, am trecut și eu prin asta. Îi înțeleg, dar n-am cum să-i iert. Sunt lucruri care te pot chinui toată viața. Atmosfera a fost foarte bună, ne-am antrenat foarte bine, dar n-am reușit să câștigăm.

Este o problemă de mentalitate la nivel național, de multe ori clacăm în momentele decisive. Suntem obișnuiți să scoatem în față doar lucrurile negative, nu putem să-i educăm pe acești copii în câteva săptămâni. Nu este o scuză, dar asta este realitatea. Poate trebuia să pun o presiune în plus pe ei.

Din păcate nu mai suntem la mâna noastră și mi-e foarte greu să cred că Macedonia de Nord va pierde contra Islandei. La pauză le-am spus care este diferența de vârstă dintre noi și ei, dar presiunea a fost prea mare. Este un eșec personal, un eșec național și probabil că ne va chinui toată viața!" - Mirel Rădoi, după remiza cu Islanda.

Rezultatele înregistrate joi:

Armenia - Macedonia de Nord 0-5

Germania - Liechtenstein 9-0

România - Islanda 0-0.

Au rămas de disputat în Grupa J

14 noiembrie 2021

19:00 Armenia - Germania

19:00 Liechtenstein - România

19:00 Macedonia de Nord - Islanda.

Pentru a termina pe locul 2 în grupa J, România trebuie să învingă Liechtenstein, iar Islanda să obțină cel puțin o remiză în Macedonia de Nord.

Clasamentul Grupei J

1. Germania (32-3 golaveraj) 24 puncte

2. Macedonia de Nord (20-10) 15

3. România (11-8) 14

4. Armenia (8-16) 12

5. Islanda (11-15) 9

6. Liechtenstein (2-32) 1.

Care sunt criteriile de calificare la CM 2022

Europa trimite 13 naționale la turneul final. Primele 10 echipe calificate vor fi câștigătoarele celor 10 grupe din preliminarii. Mai rămân, așadar 3 locuri disponibile, pentru care vor concura 12 echipe:

10 echipe clasate pe locul 2 în grupele preliminare.

Două echipe – cele mai bune câștigătoare de grupă în Liga Națiunilor 2020/21 care nu s-au clasat pe primele două locuri în preliminariile CM 2022.

Cum arată play-off-ul pentru Mondial

  • Din cele 10 echipe clasate pe locul 2 în grupele preliminare vor fi aleși 6 capi de serie, pe baza punctelor obținute în grupe, excluzând rezultatele cu ultima clasată.
  • Vor fi astfel 6 capi de serie + alte 6 echipe, dintre care două provenind din ierarhia Ligii Națiunilor.
  • Se dispută baraj într-o singură manșă, pe terenul capilor de serie, între aceste 6 echipe și celelalte 6 rămase.
  • Vor rezulta 6 echipe calificate mai departe. Prin tragere la sorți, se vor stabili 3 echipe gazdă și 3 echipe oaspete pentru ultimul baraj, tot într-o singură manșă.