Antrenorul echipei Lazio, Maurizio Sarri, a transmis un mesaj dur autorităților franceze după decizia acestora de a nu permite fanilor formației italiene să facă deplasarea pentru meciul din Europa League contra lui Olympique Marseille.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cine a scris această hotărâre? Ministrul francez de interne? Dacă aş fi Lotito (n.r. - preşedintele clubului Lazio), l-aş învita să vadă un meci cu Lazio, ca să poată să-şi dea seama că a făcut un rahat", a declarat Sarri, chiar la Marsilia, în conferinţa de presă dinaintea meciului de joi.

Interdicţia de călătorie pentru suporterii echipei Lazio a iritat clubul roman.

"Nu putem accepta oofensă gratuită faţă de toţi suporterii noştri şi faţă de un club care a luptat mereu cu toate tipurile de discriminare prin acţiuni concrete. (...)

Aşteptăm aşadar o explicaţie din partea instituţiilor franceze şi o poziţie clară a diplomaţiei noastre faţă de aceste expresii de indiferenţă care ar trebui să-i indigneze pe toţi italienii, indiferent dacă sunt suporteri sau nu", a precizat Lazio, într-un comunicat.

Suporterii echipei Lazio, la care evoluează şi fundaşul Ştefan Radu, au primit interdicţie de a merge la Marsilia la meciul cu Olympique Marseille, programat, joi, în Liga Europa. Decizia a fost luată de ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

"Deplasarea individuală sau colectivă, prin orice mijloace, a oricărei persoane care se foloseşte de calitatea de suporter al Societa Sportiva Lazio sau care se comportă ca atare este interzisă între punctele de frontieră rutiere, feroviare, portuare şi aeroportuare franceze, pe de o parte, şi oraşul Marsilia (Bouches-du-Rhône), pe de altă parte", se arată în decretul semnat de ministrul de Interne.

Ministerul a justificat această interdicţie prin "comportamentul violent al anumitor suporteri” ai echipei Lazio "de manieră recurentă în jurul stadioanelor şi în centrele oraşelor în care au loc meciurile", precum şi prin "interpretarea repetată a cântecelor fasciste şi efectuarea saluturilor naziste".

Decretul aminteşte şi de incidentele care au avut loc cu suporterii turci ai echipei Galatasaray, în timpul ultimului meci din Europa League de la Marsilia, în data de 30 septembrie, în timpul căruia "32 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi", potrivit ministerului.

Doi ultraşi din Marsilia şi trei turci au fost arestaţi pentru aruncarea de obiecte. În urma acestor violenţe, UEFA a decis să închidă tribuna nord a Stade Velodrome la meciul cu Lazio.

Ultima întâlnire dintre OM şi Lazio, care a avut loc în 25 octombrie 2018, a fost marcată de violenţe. Cu o zi înainte, "patru persoane (au fost) rănite în urma unor lovituri cu arme albe în timpul unei încăierări în care au fost implicaţi aproape 200 de suporteri”, aminteşte ministerul. În ziua meciului, suporterii celor două echipe s-au ciocnit din nou.

Şi la partida tur, jucată la 21 octombrie şi încheiată la egalitate, scor 0-0, fanii oaspeţi au primit interdicţie de a se deplasa la Roma.