Damiano Tommasi, fost internațional italian, este candidatul unei mari coaliţii de centru-stânga la alegerile municipale de la Verona. Fost jucător important al celor de la AS Roma, Tommasi ar putea ajunge primar în orașul italian cu aproximativ 260.000 de locuitori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tommasi a îmbrăcat de 25 de ori tricoul Italiei, iar cea mai bună perioadă a carierei a cunoscut-o la AS Roma.

Damiano Tomassi, fotbalistul cu alte principii

În vara anului 2004, Damiano Tommasi avea 30 de ani şi o carieră de excepţie în spate. Format la Hellas Verona, cu o mare împlicare în ultimul Scudetto obţinut de AS Roma, în 2001, şi convocat constant la naţionala Italiei, mijlocaşul şi-a rupt ligamentele încrucişate.

Absent de pe teren un sezon întreg, Damiano Tommasi a cerut să-i fie renegociat contractul. Recunoscător clubului, el a semnat apoi pe un sezon cu suma minimă aprobată de sindicat, 1.500 de euro.

Acest tip de poveste este suficient de rară printre jucătorii de acest calibru pentru a nu fi spusă din nou, scrielequipe.fr.

Ea vorbeşte şi despre simţul datoriei şi al responsabilităţii unui om care, la 47 de ani, este pe cale să conducă o nouă luptă, pe frontul politic, de data aceasta.

În 2022, el va fi în fruntea unei mari coaliţii care urmează să unească forţele de centru-stânga la alegerile municipale de la Verona.

Candidatul care și-a dovedit autoritatea morală în lumea fotbalului

Oraşul cu aproximativ 260.000 de locuitori, situat în regiunea Veneto, este unul dintre bastioanele istorice ale dreptei din Italia, iar Tommasi pare a fi un om al consensului.

Partidul Democrat (Pd), "verzii", "socialiştii" şi alte partide politice l-au ales pe fostul jucător să conducă o campanie prin care să încerce să instaleze un primar de stânga la Palazzo Barbieri, într-un moment în care unele oraşe importante din Italia s-au înclinat spre centru-stânga.

Candidatura sa a fost anunţată de coaliţie, dar Tommasi nu s-a exprimat încă public pe această temă.

Născut la Negrar, la nord de Verona, Damiano Tommasi a purtat culorile "galben-albastre" ale echipei Hellas Verona din 1993 până în 1996 (77 de meciuri, 4 goluri), înainte de a deveni piesa centrală din compartimentul median al Romei lui Fabio Capello şi de a mai juca la Levante, la Queens Park Rangers şi în China, la Tianjin Teda, în 2009, când a devenit primul jucător italian care s-a aventurat în această ţară.

Doi ani mai târziu, el a preluat conducerea AIC, asociaţia italiană a fotbaliştilor profesionişti.

De la scandalul Scommessopoli din 2011 până la criza Covid-19, trecând prin necalificarea echipei naţionale la Cupa Mondială din 2018, Damiano Tommasi a avut de rezolvat câteva probleme spinoase, relatează News.ro.

Când campionatele au fost oprite, în martie 2020, el a dat dovadă de cumpătare declarând: "Trebuie să avem simţul priorităţilor. Fotbalul în acest moment nu este una dintre ele".

Pentru a învinge dreapta la Verona, stânga pariază pe un om care şi-a dovedit autoritatea morală în lumea fotbalului.