FIFA va fi nevoită să plătească despăgubiri în valoare de 120 de milioane de dolari pentru că a folosit spray-ul de trasare a liniilor albe pentru zidul format înaintea unei lovituri libere fără acordul celor doi inventatori ai acestuia.

Spray folosit la fotbalFoto: Wikipedia

Argentinianul Pablo Silva şi brazilianul Haine Allemagne au inventat spray-ul numit "9.15” folosit de arbitri pentru a trasa linii albe în faţa zidului format din jucători la exact 9,15 metri de locul din care urmează să fie executată lovitura libera.

Cei doi au depus o plângere la o instanţă braziliană estimând că Federaţia Internaţională de Fotbal le-a folosit invenţia fără acordul lor, încredinţând producţia acesteia unei alte companii prin încălcarea brevetului.

Reclamanţii ajunseseră la un acord cu FIFA, condusă atunci de Sepp Blatter, dar acest lucru nu a fost onorat de la suspendarea elveţianului în 2015 și instalarea succesorului său Gianni Infantino.

O curte de apel din Rio de Janeiro tocmai a dat dreptate celor doi bărbaţi, obligând FIFA să plătească despăgubiri (inclusiv 15.000 de dolari pe meci jucat cu spray).

Pablo Silva şi Haine Allemagne, care au semnat un acord cu foştii lideri în valoare de 40 de milioane de dolari, ar trebui, aşadar, să primească de trei ori mai mult.

Jucător amator nemulțumit de nerespectarea distanţei adversarilor de 9,15 metri la loviturile libere, Pablo Silva şi-a propus să găsească o soluţie.

A abordat biochimişti şi în special pe Heine Allemagne pentru a proiecta acest spray alb care are avantajul de a dispărea de pe gazon după câteva zeci de secunde.

Acesta a fost folosit pentru prima dată în 2008 în campionatul argentinian, apoi în cadrul competiţiilor internaţionale din 2011 înainte de a-și face o intrare remarcată la Cupa Mondială din Brazilia în 2014, potrivit News.ro.