Unele voci din lumea fotbalului anunțau de ceva vreme declinul Barcelonei: Josep Bartomeu, fostul președinte al clubului catalan, a dezvăluit, în cadrul unui interviu, regretele pe care le are cu privire la mandatul său și descrie motivele care au condus la situația sensibilă cu care clubul se confruntă în prezent.

Josep Maria BartomeuFoto: fcbarcelona.com

Barcelona, cu ochii pe unul dintre starurile lui Manchester City - Ce preț i-au setat șeicii jucătorului

Fost președinte al clubului, Josep Bartomeu a dezvăluit marți, în presa iberică, momentul în care a început declinul clubului catalan, transferurile din perioada acestuia și lacunele pe care le-a avut în conducere.

”Faptul că nu am fost mult mai duri în decizii, în urma eliminării suferite în semifinalele Champions League din 2019, venită din partea celor de la Liverpool (scor 3-0 pentru catalani în tur, întors de către englezi în retur cu 4-0), a contat foarte mult. A fost o greșeală enormă. Atunci ar fi trebuit să facem schimbarea între generații.

Am ascultat de jucători și m-am înșelat. Încă de atunci întâlneam anumite probleme financiare, probleme care s-au accentuat enorm, odată cu venirea pandemiei – lucru venit neașteptat, iar noi am fost surprinși în mod negativ” - Josep Bartomeu.

Transferurile care au destabilizat-o pe Barcelona

”Aproape că finalizasem transferul lui Kylian Mbappe, dar conducerea tehnică a decis să meargă pe varianta lui Ousmane Dembele, fiindcă erau în cautarea unui jucător care să fie mult mai implicat în faza ofensivă, care ocupă mult mai mult spațiu pe teren.

Coutinho a ajuns la Barcelona deoarece Andres Iniesta era pe picior de plecare. La vremea respectivă, era cel mai bun jucător din Premier League. Dembele a venit în urma plecării lui Neymar.

Când vine vorba de Antoine Griezmann, pot să spun că antrenorul și l-a dorit foarte mult și a insistat enorm asupra transferului său, francezul fiind esențial pentru atacul Barcelonei, un atac care se confrunta cu o altă problemă: Luis Suarez a suferit multiple accidentări, astfel că locul acestuia trebuia ocupat de cineva care avea o calitate similară.

Griezmann era un alt tip de atacant, avea un alt joc, era un star internațional și un jucător care joacă pentru echipă, nu individual.

Multe transferuri nu au mers conform planului. Anumite mutări nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor noastre. Într-adevăr, au fost transferuri pe niște sume importante, jucători care au costat mulți bani, dar aceste lucruri se întâmplă în fotbal. Venirea acestor jucători a fost aplaudată de toată lumea” - Josep Bartomeu.

Plecarea lui Messi, o problemă majoră

”Plecarea lui Messi a fost o problemă majoră pentru club. Ne-am obișnuit să fim un club care cumpără, nu care vinde. A fost nevoie de întreaga vară a anului trecut pentru a-l convinge pe Messi să rămână la Barcelona când acesta dorea să plece, iar acum, când decizia lui era să rămână, a fost nevoit să părăsească echipa.

E un jucător diferit, e unic, nu poate fi comparat cu Neymar, cu Luis Figo sau Rivaldo. Este clar de ce a fost cel mai bine plătit jucător din lume și de ce ne-am fi dorit ca acesta să rămână.

În iulie 2020 ajunsesem la o nouă înțelegere pe doi ani, pe care argentinianul nu a mai semnat-o. Va trebui să-l întrebăm pe Messi de ce nu a semnat prelungirea contractului” , a dezvăluit fostul președinte al clubului catalan, Josep Bartomeu, anunță Marca.

Barcelona întâlnește miercuri, începând cu ora 19:45, pe Camp Nou, formația antrenată de Mircea Lucescu, Dinamo Kiev.

Catalanii ocupă ultima poziție în grupa E, cu 0 puncte adunate, în urma a două înfrângeri suferite cu Benfica și Bayern Munchen. Dinamo Kiev se află pe cea de-a treia poziție, cu un singur punct, obținut după egalul cu Benfica.

În campionat, Barcelona se află pe cel de-al șaptelea loc din clasament (15 puncte și un meci mai puțin disputat), pe când Real Madrid ocupă cea de-a doua poziție (17 puncte și un meci mai puțin disputat).

Confruntarea El Clasico se apropie: cele două rivale se vor întâlni duminică, 24 octombrie, începând cu ora 17:15.