Uniunea Europeană de Fotbal susţine o revizuire a regulii ofsaidului după ce Kylian Mbappe a înscris dintr-o poziție controversată golul care a adus Franţei trofeul în Liga Naţiunilor (2-1 vs Spania). UEFA consideră că decizia de a valida reușita a fost una "corectă", dar contrară "spiritului jocului", informează AFP.

Kylian Mbappe, gol decisiv in finala Ligii NatiunilorFoto: Captura Digi Sport

Aspru criticat în Spania, arbitrul englez Anthony Taylor "a luat decizia corectă, bazată pe regula existentă şi pe interpretarea sa oficială", a declarat, vineri, responsabilul arbitrajului în cadrul instanţei europene, Roberto Rosetti, citat de Agerpres.

Conform lui Rosetti, în încercarea de a intercepta pasa lui Theo Hernandez în minutul 80 al partidei, fundaşul spaniol Eric Garcia l-a plasat bine în joc pe Kylian Mbappé, chiar dacă se afla mai departe de poartă decât acesta, pentru că a "intervenit pentru a juca mingea".

"Totodată, acest caz ne demonstrează că interpretarea actuală a legii pare să fie în conflict cu însuşi spiritul legii în cauză, care este acela de a împiedica orice jucător să aibă avantaj din poziţia sa de ofsaid", a adăugat fostul arbitru internaţional italian.

În opinia sa, "poziţia UEFA este aceea că este posibilă îmbunătăţirea formulării regulii ofsaidului concepută de International Board (IFAB)", instanţa care gestionează regulile de joc, "pentru a o face conformă cu obiectivul legii ofsaidului şi spiritul jocului".

Roberto Rosetti a adăugat că a luat deja contact cu FIFA şi IFAB, urmând să discute soluţii la următoarea reuniune a grupului consultativ tehnic al International Board, programat pe 27 octombrie.

Selecţionata Franţei, campioana mondială en titre, a câştigat a doua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal, duminică seara, pe Stadionul ''San Siro'' din Milano, după ce a învins Spania în finală cu scorul de 2-1 (0-0).

''Les Bleus'' s-au impus prin golurile marcate de Karim Benzema (66) şi Kylian Mbappe (80), validat de VAR, după ce Spania a deschis scorul prin Mikel Oyarzabal (64).