Mirel Rădoi nu va mai continua pe banca naționalei de fotbal a României, iar acest lucru se va întâmpla chiar dacă tricolorii ar ajunge la barajul de calificare pentru Mondialul din 2022. Actualul selecționer a vorbit și despre înlocuitorul său, acesta precizând cine s-ar potrivi de minune la prima reprezentativă.

Romania, victorie cu ArmeniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

La conferința de presă de după meciul cu Armenia, Rădoi a spus răspicat că va pleca de la națională după ultimele meciuri din Grupa J.

Mirel Rădoi îl propune pe Cosmin Olăroiu în postul de selecționer

De asemenea, fostul internațional a vorbit și despre înlocuitorul său, acesta pronunțând numele celui care s-ar potrivi cel mai bine în postul de selecționer.

"Nu aș putea recomanda pe cineva în locul meu, dar cred că în afara de Olăroiu nu poate fi altcineva. Trebuie să îl întrebați pe el dacă vine.

Glumesc. Eu mi-aș da nota 5, că am trecut clasa. Nu am rămas repetent" - Mirel Rădoi într-o conferință de presă.

Tehnicianul a precizat că nu are nicio ofertă din partea altei echipe, dar cu toate acestea este de părere că mandatul său la naționala României este "un ciclu care s-a încheiat".

"Am spus destul de clar că nu voi mai continua, dar ar trebui să vorbim despre partidele rămase, nu despre situația mea. Nu încerc să pun presiune pe conducerea Federației să vină cu un contract.

Dacă s-ar prelungi ar trebui să fie cu acordul meu. Îmi vine greu să cred că vreți să mai fiu aici după ce în tur nu mă mai voia nimeni. Nu are rost să mai discutăm. Mă știți. Dacă am zis așa, așa rămâne. Nu mă interesează.

Din luna noiembrie, echipa națională trebuie să își găsească antrenor. Indiferent ce se întâmplă, eu nu voi mai fi. Contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea. Contractul meu se termină, să aduceți pe cine vreți dumneavoastră" - Mirel Rădoi.

Născut pe 10 iunie 1969, Cosmin Olăroiu a trecut de-a lungul timpului pe la echipele: FC Național, Steaua, Poli Timișoara, Al-Hilal, Al-Sadd, Al Ain, Al-Ahli, Arabia Saudită și Jiangsu Suning.

Cine îl va înlocui pe Mirel Rădoi la naționala României

Federația Română de Fotbal știa despre decizia lui Rădoi, după cum selecționerul a lăsat să se înțeleagă la conferința de presă.

Pe lista scurtă a oficialilor de la Casa Fotbalului s-ar afla, conform Digisport, Gică Hagi (56 de ani), Cosmin Olăroiu (52 de ani) și Ladislau Boloni (68 de ani).

Hagi cunoaște destul de bine lotul de jucători, mulți dintre cei care îmbracă în prezent tricoul naționalei trecând pe la Viitorul Constanța (actuala Farul). Fostul decar al naționalei a ocupat postul de selecționer pentru scurtă durată în 2001.

Olăroiu a precizat în mai multe rânduri că și-ar dori postul de selecționer și că a fost chiar aproape la un moment dat pentru a-l ocupa. Va fi însă nevoie să uite de aspectul financiar, FRF neputând să-i dea un salariu pe măsura celor încasate în China sau în lumea arabă.

Boloni a mai fost selecționer (2000-2001) și știe despre ce este vorba într-un asemenea post. Este liber de contract și se află în relații destul de bune cu actualii conducători de la FRF.

Alte variante speculate în presa sportivă (dar cu șanse mai mici de realizare) sunt Edi Iordănescu (în prezent la FCSB), Dan Petrescu (antrenorul liderului CFR Cluj) și Adrian Mutu (liber de contact după despărțirea de FC U Craiova 1948).

Rezultatele înregistrate luni în Grupa J:

Macedonia de Nord vs Germania 0-4

Au marcat: Havertz '50, Werner '70, '73, Musiala '83

Islanda vs Liechtenstein 4-0

Au marcat: Thordarson '19, Gudmundsson '35, '79 (ambele din penalty), Gudjohnsen '89

În minutul 63, Marxer (Liechtenstein) a fost eliminat după ce a primit al doilea cartonaș galben.

România vs Armenia 1-0

A marcat: Mitriță '26

Clasamentul Grupei J:

1. Germania (23-3 golaveraj) 21 puncte

2. România (11-8) 13

3. Macedonia de Nord (15-10) 12

3. Armenia (8-11) 12

5. Islanda (11-15) 8

6. Liechtenstein (2-23) 1.

Au rămas de disputat în Grupa J

11 noiembrie 2021

Armenia - Macedonia de Nord

Germania - Liechtenstein

România - Islanda

14 noiembrie 2021

Armenia - Germania

Liechtenstein - România

Macedonia de Nord - Islanda.

Care sunt criteriile de calificare la CM 2022

Europa trimite 13 naționale la turneul final. Primele 10 echipe calificate vor fi câștigătoarele celor 10 grupe din preliminarii. Mai rămân, așadar 3 locuri disponibile, pentru care vor concura 12 echipe:

10 echipe clasate pe locul 2 în grupele preliminare.

Două echipe – cele mai bune câștigătoare de grupă în Liga Națiunilor 2020/21 care nu s-au clasat pe primele două locuri în preliminariile CM 2022.

Cum arată play-off-ul pentru Mondial

  • Din cele 10 echipe clasate pe locul 2 în grupele preliminare vor fi aleși 6 capi de serie, pe baza punctelor obținute în grupe, excluzând rezultatele cu ultima clasată.

  • Vor fi astfel 6 capi de serie + alte 6 echipe, dintre care două provenind din ierarhia Ligii Națiunilor.

  • Se dispută baraj într-o singură manșă, pe terenul capilor de serie, între aceste 6 echipe și celelalte 6 rămase.

  • Vor rezulta 6 echipe calificate mai departe. Prin tragere la sorți, se vor stabili 3 echipe gazdă și 3 echipe oaspete pentru ultimul baraj, tot într-o singură manșă.