Meciurile din Premier League sunt disputate iarăși în prezența fanilor pe stadioane. Bucuria revenirii suporterilor se lovește de ezitarea multor fotbaliști de a se vaccina, ajungându-se la o situație nedorită în campionatul englez.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: CNCAV

Campania de vaccinare a permis relaxarea restricțiilor referitoare la adunările de persoane în spațiile publice, astfel că fanii englezi s-au regăsit pe stadioanele cluburilor favorite, dar acest lucru nu este suficient pentru prevenirea unor situații legate de virusul COVID-19.

Vaccinul obligatoriu nu este o soluție - Gary Neville

Cu toate că Premier League nu a anunțat procentajul oficial al vaccinării, informațiile existente arată că doar șapte cluburi au peste 50% din jucători complet vaccinați, anunță france24.

”Este un procentaj mic, dar nu numai în Premier League, cât și în Football League. (n.r. ligile inferioare din Anglia). Trebuie să acceptăm și să înțelegem de ce acest procentaj există, dar cred că este și timpul ca jucătorii sau Asociația Fotbaliștilor Profesioniști (PFA) să intervină și să discute îngrijorarea pe care jucătorii o au. Trebuie să înțelegem de ce refuză jucătorii să fie vaccinați.

Nu sunt de acord cu vaccinarea forțată sau cu ideea de a nu plăti jucătorii care nu se vaccinează. Cred în educație și în încurajare, nu în forțare. Îi putem încuraja să se vaccineze, dar nu îi putem forța”, a declarat Gary Neville, fost jucător la Manchester United și analist sportiv.

NBA - Cine nu e vaccinat nu va fi plătit

În perspectivă, NBA anunță că jucătorii nu vor fi plătiți dacă vor rata jocurile din cauza nerespectării protocoalelor sanitare locale, care necesită vaccinarea, pentru a fi eligibili înaintea meciului.

Discuția despre vaccinare este una de larg contrast: Jurgen Klopp, antrenorul celor de la Liverpool, își încurajează jucătorii și suporterii clubului să se vaccineze, afirmând că 99% din lotul său este vaccinat. ”Nu înțeleg cum vaccinul limitează libertatea cuiva”, transmite neamțul.

În egală măsură, Neil Warnock, antrenorul Middlesbrough, cataloghează jucătorii care refuză vaccinul ca fiind ”iresponsabili”.

Steve Bruce, antrenorul Newcastle, a anunțat în august că nu poate să-și convingă în totalitate gruparea antrenată.

”Avem mulți jucători care nu s-au vaccinat. Este dorința acestora. Am avut doi sau trei jucători care au avut simptome destul de grave, iar Karl Darlow (n.r portarul celor de la Newcastle) a fost internat în spital din cauza virusului, așa că știm cât de grav este. Totuși, în lot se discută multe teorii ale conspirației”.

La momentul vorbirii, autoritățile sportive acordă frâu liber, fără a discuta anumite sancțiuni pentru cei nevaccinați.