Marele Premiu al Qatarului va umple locul vacant din noiembrie în calendarul de curse din 2021, ​au anunțat administratorii drepturilor comerciale ale Formulei 1, potrivit motorsport.com.

Formula 1 logoFoto: DPPI/Florent Gooden/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cursa în nocturnă de pe Losail International Circuit se afla în etapele de planificare de câteva luni, dar anunţul a trebuit să aştepte finalizarea aranjamentelor comerciale, care au stabilit un acord pe termen lung pentru organizarea unui eveniment în Qatar timp de 10 ani, între 2023 şi 2032.

Prima ediţie a MP al Qatarului va avea loc în perioada 19-21 noiembrie 2021, dar anul viitor competiţia nu va avea loc, pentru a permite micului stat din Zona Golfului să se concentreze pe organizarea Cupei Mondiale de fotbal.

Evenimentul va reveni din 2023, într-un loc neconfirmat încă, posibil pe un nou circuit aflat acum în proiectare.

Qatar devine a patra ţară din Orientul Mijlociu care organizează un Grand Prix de Formula 1, alăturându-se Bahrainului, Emiratelor Arabe Unite (Abu Dhabi) şi Arabiei Saudite. Această tendinţă reflectă dependenţa tot mai mare a Formulei 1 de regiune pentru finanţare. Totodată, arată dorinţa Qatarului de a se baza pe expunerea creată de Cupa Mondială de fotbal.

Deschis în 2004, circuitul de lângă oraşul Lusail a fost o prezenţă permanentă în calendarul MotoGP de atunci. Instalaţia de iluminare a pistei a fost adăugată în 2007, creând primul eveniment de MotoGP în nocturnă.

Losail International Circuit a fost folosit rar pentru curse auto de nivel superior. O etapă a campionatului GP2 Asia a avut loc în februarie 2009, cu cele două curse câştigate de Sergio Perez şi Nico Hulkenberg, în timp ce o serie Speedcar din NASCAR, cu foşti piloţi de F1, s-a disputat în acelaşi an. Trei etape din Campionatul Mondial de Turisme au fost găzduite lângă Lusail între 2015 şi 2017, informează News.ro.