Furnizorul de tehnologie pentru asistență video (VAR) în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, informează frf.ro.

VAR in Liga 1Foto: frf.ro

Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.

Pentru a respecta planul de implementare și pașii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situații de joc.

Etapele următoare în pregătire sunt definite în programul validat de FIFA:

• Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).

• Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci.

• Asistenţă video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida şi aplică principiile VAR fără însă a influenţa deciziile luate pe teren.

• Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situaţii de joc sunt create special pentru intervenţia sistemului de asistenţă video.

• Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii acestora de reacţie.

• Jocuri oficiale de juniori în care situaţiile sunt analizate în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

De știut:

29 de ore de pregătire practică sunt necesare fiecărui arbitru pentru obținerea certificării VAR (conform protocolului, activitățile nu se pot desfășura în grupuri mai mari de două persoane).

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.