Dintre zecile de declaratii auzite la finalul meciului dintre Steaua si CFR Cluj, una oferita de portarul "ros-albastrilor" mi-a atras atentia in mod deosebit.

Zapata are in comunicarea cu presa ceva din atitudinea fotbalistilor italieni. In Cizma, cu exceptia momentelor in care Mutu is ia la misto adversarii, jucatorii au bunul obicei de-a-si lauda competitorii. Astfel, vei auzi foarte des in declaratiilor lor ca un anume fotbalist este un mare campion sau ca vorbitorul s-ar simti onorat sa evolueze alaturi de un jucator despre care doar se zvoneste ca ar veni la echipa sa.

Este o chestiune de civilizatie profunda care nu are nimic fortat in ea. Pur si simplu, oamenii se respecta intre ei pentru ca sunt legati de dragostea pentru performanta, de suferintele si bucuriile de pe teren, de munca de la antrenamente.

La finalul meciului din Ghencea, Zapata mi-a dat senzatia ca tocmai a terminat de jucat pentru Milan intr-un meci contra Inter. A fost intrebat despre gafa lui Hirschfeld si a raspuns asa cum putini fotbalisti romani au eleganta sa o faca: "Este un mare portar, a aratat-o si in acest meci, exceptand faza golului. Asta este soarta noastra a portarilor!. E un portar serios".

Ce castiga portarul Stelei?

Cu totii am vazut partida. Foarte probabil, Hirschfeld este un mare portar, dar nu a aratat-o in acest meci, in care mai mult au ratat fotbalistii Stelei decat a aparat el. Dar prin declaratia sa, columbianul l-a sprijinit pe adversarul sau intr-un moment extrem de greu pentru acesta si, mai mult, a aratat o indemanare deosebita de-a se potenta in mediul fotbalistic autohton.

Peste tot in lumea aceasta, fotbalistii de clasa stiu ca trebuie sa-si dubleze talentul din teren cu o excelenta comunicare in afara acestuia. Astfel, simplu fapt ca declaratia sa se deosebeste fundamental de restul declaratiilor oferite de cele doua echipe il pune pe Zapata intr-o lumina aparte. Apoi, ziaristilor li s-a confirmat ca au in el un interlocutor interesant, care le poate oferi oricand o marfa cu adevarata speciala.

In final, nobletea acestor vorbe i-a adus lui Zapata apreciere publica. Genul acela de apreciere care ii face pe proprii suporteri sa-l sustina la greu, pe fanii echipelor rivale sa-l respecte si pe sponsorii interesati sa-si asocieze imaginea nu doar cu un fotbalist bun, ci si cu un caracter aparte, sa-l ia in calcul.