Joan Laporta a susținut o conferinţă de presă în care a adus clarificări cu privire la despărţirea lui Lionel Messi de FC Barcelona. Președintele grupării catalane a explicat că prelungirea contractului vedetei argentiniene ar fi afectat clubul pentru următorii 50 de ani.

Foto:

Laporta, despre obstacolele care au stat în calea unui nou contract pentru Messi

  • "În primul rând vreau să spun că moștenirea pe care am primit-o (n.r de la fost conducere) este oribilă, teribilă. Masa salarială reprezintă 110% din venitul total al clubului. Nu există limite salariale la noi. Știam asta când am venit la club, dar trebuie să spun că numerele care ne-au fost prezentate după realizarea auditului au fost mult mai rele decât cele care ni s-au prezentat inițial.
  • Asta înseamnă că pierderile sunt mult mai mari decât ce ne așteptam, cheltuim mai mult decât ne așteptam, iar contractele actuale fac să avem o masa salarială imensă.
  • Totul se leagă de fair-play-ul financiar, care în La Liga nu urmează criteriul banilor cash. De asta nu am putut să înregistrăm contractul pe care l-am agreat cu Lionel Messi. Pentru a atinge acel fair-play, Barcelona ar fi trebuit să accepte o operațiune care ar fi afectat clubul pentru următorii 50 de ani în termen de drepturi de televizare. Nu am putut lua o decizie care să afecteze clubul în următorii 50 de ani.
  • Clubul are mai mult de 100 de ani și este mai presus de toate și toți, chiar și decât cel mai bun jucător al lumii. Îi vom mulțumi mereu pentru tot ce a făcut pentru noi, dar clubul este mai presus de jucători, antrenori, jucători.
  • Sunt motive obiective pentru plecarea lui Lionel Messi, legate de situația economică a clubului. O investiție de asemenea anvergură, cu contractul lui Messi, ar fi fost riscantă. Am vrut să ne asumăm acel risc, toți din conducere, dar când am realizat care este situația reală a clubului, ar fi însemnat că am fi pus clubul într-un mare risc.
  • Lionel a vrut să rămână la Barca, noi am vrut să rămână. Vreau să le mulțumesc tuturor care au purtat negocierile. Semnarea lui Messi ar fi presupus acceptarea unei operațiuni care nu prezintă interes pentru Barcelona. Nu am dorit să acceptăm o ipotecă asupra drepturilor de televizare ale Barcelonei pentru următorii 50 de ani. Sunt trist, dar convins că am făcut totul pentru binele clubului.
  • Lionel Messi lasă o moștenire excelentă. Este jucătorul cu cel mai mare succes din istoria clubului, a fost punctul de referință al unei ere splendide, cea mai bună din istoria Barcelonei. Sper să trecem peste această situație, o nouă eră începe acum. Ne-a oferit multe bucurii, multe imagini istorice. Avem o mulțumire eternă pentru el.
  • Nu vreau să generez speranțe false. Știm că jucătorul are și alte oferte. Există un timp limitat pentru noi, din moment ce campionatul începe curând, dar și pentru el, pentru a evalua ce alte opțiuni are.
  • Cu toții am vrut să ne bucurăm în continuare de magia lui Lionel Messi, dar nu se poate în acest moment. Când am gândit acel contract pe 5 ani am crezut că va fi permis de fair-play-ul financiar, dar după o analiză tehnică a comisiei La Liga, am aflat că acel contract nu se pliază regulilor, iar singura cale ar fi fost să acceptăm o operație a Ligii (n.r. acordul cu CVC) care nu este în interesul Barcelonei. Am fi primit ceva bani, dar ne-ar fi afectat drepturile de televizare pe viitor, este ceva ce nu putem accepta.

  • Conducerea lucrează din greu să reducă costurile salariale. Nu este ușor, pentru că avem contracte valabile, cu jucători care și-au modificat recent salariile. Jucătorii care au venit (n.r. în această vară) au acceptat condiții financiare.

  • Insist că nu vreau să creez speranțe false. Negocierile s-au încheiat, nu am putut formaliza acordul din cauza limitelor salariale. La Liga nu este flexibilă, nu dorește să crească limita salarială. Dacă ar face-o, ar trebui să acceptăm acea operațiune, iar noi nu putem face asta.

  • Suntem mai motivați decât oricând, jucători, antrenori, cu toții. Vrem ca Barcelona post-Messi să aibă succes, să continue să ofere bucurie.

  • Este trist că nu putem să îi oferim omagiul pe care am fi vrut să i-l oferim peste doi ani, cu fani în tribune, într-un fel mai frumos. Acum, circumstanțele sunt cum sunt, cu COVID.

  • Am depășit limita salarială chiar și fără contractul lui Messi. La Liga ne cere să respectăm regulile. La Liga dorește ca Messi să continue aici, dar există cluburi care cer ca limita să fie respectată și nu va exista o excepție pentru Messi, ceea ce este respectabil. Ne cer să respectăm limita, dar nu o putem face pentru că am primit această moștenire.

  • Am vorbit cu căpitanii echipei la telefon. Este un moment important în istoria Barcelona, toți așteptau ca Leo să revină la antrenamente, dar le-am spus că asta nu se va întâmpla. Jucătorii trebuie să arate că știu să câștige și fără el.

  • Potrivit calculelor noastre, vom putea înregistra jucătorii transferați (n.r. Depay, Emerson, Aguero, Eric Garcia). Sper că nu vor exista probleme, pentru că acești jucători au depus un efort pentru a semna cu Barcelona" - Joan Laporta, potrivit gsp.ro.

O eră importantă din istoria Barcelonei s-a sfârșit joi: gruparea catalană a anunţat că argentinianul Lionel Messi nu își va prelungi contractul.

Lionel Messi (34 ani) a evoluat întreaga sa carieră la FC Barcelona, care l-a recrutat în 2001, când avea doar 13 ani.

El şi-a făcut debutul oficial în prima echipă a catalanilor în 2004, iar de atunci a disputat 778 de meciuri şi a înscris 672 de goluri în toate competiţiile, câştigând alături de Barca zece titluri în La Liga şi patru Ligi ale Campionilor, printre alte trofee.

În vara trecută, fotbalistul argentinian a cerut rezilierea contractului său cu Barcelona, din cauza lipsei de rezultate din ultimii ani şi a dezacordurilor cu fosta conducere a clubului, dar în final a acceptat să-şi respecte angajamentul.

La momentul respectiv, presa sportivă internaţională anunţa că Messi urma să semneze cu echipa engleză Manchester City pregătită de Pep Guardiola, fostul antrenor al Barcelonei, cu care argentinianul are o relaţie foarte bună.

În această vară, Messi a cucerit primul său trofeu cu selecţionata Argentinei, care a învins Brazilia în finala turneului Copa America 2021.

Clubul de fotbal FC Barcelona spera să anunţe în cursul zilei de joi semnarea noului contract cu starul argentinian, după ce urmau să fie puse la punct şi ultimele detalii, scria miercuri presa catalană.

Potrivit ziarului El Mundo Deportivo, preşedintele grupării de pe Camp Nou, Joan Laporta, dorea să anunţe în mod oficial parafarea noului acord cu Messi înaintea Trofeului Gamper, tradiţionala partidă de prezentare a lotului pe care Barca o dispută pe teren propriu în fiecare vară, înaintea startului noului sezon. În acest an, invitata catalanilor este formaţia italiană Juventus Torino, la care evoluează Cristiano Ronaldo, fostul atacant al rivalei Real Madrid, meciul fiind programat duminică.

Ziarul Sport din Barcelona scria la rândul său că acordul încheiat de Liga spaniolă cu fondul CVC, care prevede o investiţie de 2,7 miliarde de euro, sumă din are 90% va merge către cluburi, contribuie la accelerarea oficializării noului acord dintre Messi şi clubul catalan, care se confruntă în prezent cu probleme financiare.

Lionel Messi şi-a încheiat pe 30 iunie vechiul contract cu Barcelona, semnat pe 25 noiembrie 2017, cu o clauză de reziliere de 700 milioane euro, informează Agerpres.