Impactul financiar al pandemiei de coronavirus asupra fotbalului european începe să iasă la iveală. Potrivit companiei financiare Deloitte, sezonul 2019/20 a însemnat o scădere de 3,4 miliarde de lire sterline a veniturilor generate de campionatele europene de fotbal.

Fotbal in vremea coronavirusuluiFoto: csuc.ro

Veniturile totale generate de fotbalul european au ajuns la 22,1 miliarde de lire sterline, mai ales că majoritatea ligilor europene au oprit meciurile în martie 2020 și au reluat campionatele fără fani.

Este prima scădere a veniturilor în fotbalul european de la criza financiară mondială din 2008-2009 încoace.

Analiza anuală a fotbalului realizată de Deloitte arată că echipele din primele trei divizii engleze de fotbal au raportat o reducere combinată a veniturilor de 13% (150 de milioane de lire sterline).

Deloitte susține că în iunie 2021, veniturile combinate ale cluburilor din Premier League în sezonul 2019/20 au scăzut cu aproximativ 13% (648 milioane de lire sterline). Combinat cu celelalte „cinci mari” ligi europene, scăderea cumulată a veniturilor a fost de 11% (1,8 miliarde de lire sterline), conform BBC.

Deloitte consideră că majoritatea cluburilor au fost reziliente, dar impactul pandemiei de Covid-19 nu a fost încă pe deplin relevat. Există totuși speranța că încasările pe sezoanele viitoare vor diminua impactul pe care pandemia l-a avut asupra fotbalului european.​