Roberto Rosetti, președintele comisiei pentru arbitri a UEFA, a adoptat o notă triumfătoare după finala Euro 2020: „Criticile aduse arbitrilor au fost foarte puține. Munca lor pe durata a 51 de meciuri a fost fără greșeală. Suntem foarte mândri de ei”, relatează The Athletic.

VAR în Cupa AnglieiFoto: Wikipedia

Lauda de sine nu miroase bine, dar Rosetti este mai greu de contrazis de această dată. Campionatul european a trecut cu puține controverse asupra arbitrajului, dar și mai important este că ar putea să fi deschis un viitor în care tehnologia video să nu fie atât de insuportabilă cum începuseră să se teamă tot mai mulți.

În 51 de meciuri pe durata unei luni, un număr de 276 de incidente au fost verificate de VAR. Numai 18 dintre ele – 6,5% - au rezultat în corecții și numai opt dintre acestea au fost întoarse după ce au fost reverificate pe monitoarele de la marginile terenurilor.

UEFA a mai declarat - și este o afirmație enorm de subiectivă – că acele 18 verificări ale VAR au fost 100% corecte. Danemarca, disperată după căderea lui Raheem Sterling care a adus Angliei un penalty decisiv în semifinală, este fără îndoială de altă părere. Totuși, îmbunătățirile tehnologiei VAR au fost evidente.

„Sper că utilizarea acestei tehnici va continua în toată Europa”, a adăugat Rosetti. „Credem că arbitrii trebuie să fie întotdeauna centrul de decizii și să le ia pe terenul de joc. Interferență minimă pentru beneficii maxime.”

VAR nu va pleca nicăieri, cu certitudine nu din Premier League. Un al treilea sezon cu asistență VAR va începe luna viitoare și se speră că, în evoluția sa, sistemul va reproduce succesele de la Euro 2020.