​Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri că vrea interdicţie de a intra pe stadion pentru autorii insultelor rasiste proferate în mediul online, după ce trei fotbalişti de culoare ai naţionalei Angliei au fost vizaţi de astfel de atacuri, relatează AFP.

Boris JohnsonFoto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

După finala Euro 2020 pierdută de Anglia în faţa Italiei duminică pe Wembley, Jadon Sancho, Bukayo Saka şi Marcus Rashford au fost vizaţi de numeroase atacuri rasiste pe reţelele de socializare, condamnate în mod unanim de la guvern până la organizaţiile sportive, informează Agerpres.

Boris Johnson a declarat în faţa deputaţilor că vor fi luate "măsuri practice pentru a asigura că regimul interdicţiei de a intra pe stadioanele de fotbal va fi modificat, astfel că atunci când eşti vinovat de insulte rasiste online adresate unor fotbalişti, nu vei mai putea să mergi la meci. Fără niciun dar, fără excepţii şi fără scuze".

Acest regim de interdicţie a fost introdus în 1989 pentru a preveni tulburările produse de huliganii englezi cu ocazia meciurilor.

Guvernul lui Boris Johnson era presat să acţioneze, după un apel al Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, în favoarea extinderii interdicţiei la rasismul în mediul online, în timp ce o petiţie pe Internet care cere interdicţia pe viaţă a strâns deja mai mult de un milion de semnături.

Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, introduşi pe parcursul meciului, primii doi chiar în minutul 120, au ratat penalty-urile executate în finala cu Italia, Anglia înclinându-se cu 2-3 după loviturile de departajare, scorul fiind 1-1 la capătul a 120 de minute.

Modificarea regimului interdicţiei de a intra pe stadion este "complexă", deoarece unii trolli se află în străinătate, a explicat Victoria Atkins, secretar de stat în ministerul de Interne.

Guvernul britanic a fost acuzat de ipocrizie, mai ales de Partidul Laburist, fiindcă a refuzat să-i condamne pe suporterii care i-au huiduit pe jucătorii naţionalei Angliei când îngenuncheau pentru a denunţa rasismul.

Un component al echipei Angliei, Tyrone Mings, a acuzat-o pe ministrul de Interne, Priti Patel, că "a aţâţat focul".