Gary Neville, fost internațional englez, consideră că Boris Johnson este vinovat pentru jignirile adresate celor trei jucători care au ratat la loviturile de departajare pentru Anglia în timpul finalei Euro-2020 contra Italiei, mai ales datorită faptului că premierul nu ar fi fost destul de ferm împotriva rasismului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel mai selecționat fundaș dreapta din toate timpurile al naționalei Angliei, Neville susține că premierul Johnson i-a îndemnat pe englezi să-și huiduie favoriții atunci când aceștia au îngenunchiat în semnn de respect față de lupta împotriva raismului.

Principalele declarații ale lui Gary Neville

  • "Tocmai citesc ştirile de ultimă oră şi se spune că premierul condamnă abuzurile rasiste la adresa jucătorilor englezi. Primul ministru a spus că este în regulă ca populaţia acestei ţări să-i huiduie pe acei jucători care încercau să promoveze egalitatea şi să se apere împotriva rasismului.
  • Acum două sau trei săptămâni, am avut un manager (n.r - Gareth Southgate) în care cred că toată lumea din această ţară are încredere, un lider în care au încredere toţi cei din această ţară... Am avut jucători care ne-au spus că vor îngenunchea împotriva rasismului şi pentru a promova egalitatea. Am avut miniştri de rang înalt, inclusiv prim-ministrul din această ţară, spunând că este bine ca populaţia noastră să-i huiduie pentru că au îngenuncheat împotriva rasismului şi au promovat egalitatea.
  • Începe de sus. Ce crezi că se va întâmpla în <>? Părinţii fac ceva, copiii urmează. De ce ne mai miră acest lucru? Serios, trebuie să te uiţi la rădăcinile acestui lucru. Au existat atât de multe divizări în această ţară în ultimii doi sau trei ani.
  • Modul în care Brexit a fost dezbătut. Nu Brexit-ul în sine, <>, ci modul în care a fost dezbătut. Promovează divizarea. Îngenuncherea în ultima lună împotriva rasismului a fost ridiculizată de oficialii noştri de rang înalt din guvern. Mă aştept, din păcate, să existe abuzuri rasiste după un meci de fotbal la finalul unui turneu, pentru că există şi este promovat de fapt de premier, cel care a numit femeile musulmane drept cutii poştale, a spus că arată ca nişte cutii poştale", a declarat fostul fotbalist de la Manchester United, pentru Sky News.

Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, cei trei jucători care au ratat la loviturile de departajare pentru Anglia în timpul finalei Euro-2020 contra Italiei, au fost victime ale unor comentarii rasiste pe rețelele de socializare. Poliţia metropolitană a deschis o anchetă în acest sens.

Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a reacționat și ea printr-un comunicat în care condamnă cele întâmplate.​