Finala așteptată de la Euro 2020 va avea loc duminică seară, ora 22:00, pe iarba de pe Wembley. Anglia, cu al său slogan ”fotbalul se întoarce acasă”, dispută al șaselea meci pe teren propriu la acest turneu final, urmând să înfrunte naționala care a impresionat cel mai tare la turneul final, Italia, fiind și cea mai lăudată națională.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Italia vs Anglia, ora 22:00, Wembley, finala Euro 2020

Selecționerul Gareth Southgate se pregătește pentru intrarea în istorie, după ce Anglia a așteptat 55 de ani să prindă din nou o nouă finală majoră.

După patru semifinale pierdute - Cupa Mondială și Europene - Anglia a rupt o vrajă care dura de peste o jumătate de secol, pentru a ajunge în finala Euro 2020. O revanșă personală pentru Gareth Southgate, vinovat de ratarea penalty-ului decisiv la Campionatul European din 1996.

În semifinala cu Danemarca, încheiată cu 2-1 pentru Anglia după prelungiri, cu trei minute rămase de jucat, jucătorii Albionului au finalizat 53 de pase în două minute și 33 de secunde, în timp ce mulțimea de pe Wembley scanda ”Ole”-uri.

Cu Italia, duminică, va fi alt război.

"Cel mai bun lucru este că le-am oferit fanilor și întregii țări o noapte fantastică, o emoție care va dura patru zile. Italia? De acum doi ani arată o mare valoare. Au apărători care sunt reali războinici, dar întreaga echipă este foarte puternică. Va fi un alt meci epic. Vrem să ne scriem istorie", zice Southgate.

Și Italia are motive de fală. Din 140 de goluri marcate la Euro, 36 aparțin unor jucători din Serie A. Rezultă un procent frumos, 25,7%.

Din cele cinci goluri din semifinale, doar englezul Harry Kane (Tottenham) nu provine din campionatul Italiei: Morata și Chiesa (Juventus), Damsgaard (Sampdoria) și Kjaer (AC Milan, autor de autogol).

”Dominația” italiană a început chiar din faza grupelor, cu Ronaldo (Juventus) în fruntea golgheterilor, cu 5 goluri, iar Lukaku (Inter) s-a oprit la 4. Sunt 8 echipe reprezentate: Inter, Juventus, Atalanta, Sassuolo, Napoli, Lazio, Sampdoria și Torino.

Anglia poate pune mâna și pe titlul de golgheter. Cu reușita din semifinala cu Danemarca, Harry Kane a ajuns la cota 4. Cu două reușite în finală, atacantul de la Tottenham ar deveni tunarul absolut al competiției.

Cristiano Ronaldo şi Patrik Schick, au fiecare câte 5 reuşite în fruntea clasamentului golgheterilor, dar portughezul și cehul sunt de ceva vreme în fața televizorului.

Unibet oferă cota 5 pentru un gol al lui Harry Kane în timpul regulamentar.