În calitate de director în cadrul FIFA cu atribuţii în dezvoltarea fotbalului, Arsene Wenger dorește mai multe partide eliminatorii și mai puține meciuri de calificare pentru echipele naţionale, după ce o serie de prime reprezentative și jucători s-au plâns de sezonul competițional aglomerat.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Însărcinat cu studierea competițiilor FIFA, Arsene Wenger susține că prioritatea este reducerea numărului de meciuri, potrivit cotidianului german Kicker, citat de lesoir.be.

"Este foarte important, pentru că vedem în ce stare se află jucătorii", a spus fostul manager al echipei Arsenal.

El doreşte mai puţine întâlniri la nivel de echipe naţionale şi perioade mai scurte de prezență a jucătorilor la primele reprezentative.

"Pledez pentru o singură fereastră internaţională sau maximum două, în loc de cinci, astăzi. Ca echipele naţionale să se reunească în octombrie, să joace şapte meciuri de calificare într-o lună, apoi turneul final în iunie.

Asta ar însemna mai puţine călătorii pentru jucători şi mai multă claritate, continuitate pentru toţi cei implicaţi, cu un risc mai mic de accidentare", a adăugat el.

Această propunere se bazează pe un exemplu concret, cel al lui Robert Lewandowski, potrivit News.ro.

"Am simţit întotdeauna că a avea mai multe perioade (n.r. - pentru meciuri internaţionale), dar mai scurte nu a fost în favoarea jucătorilor. Sunt mereu momente de incertitudine.

Este suficient să te uiţi la sezonul trecut. Robert Lewandowski s-a accidentat la echipa naţională în cea mai importantă perioadă pentru clubul său şi a ratat sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în care Bayern a jucat împotriva PSG. În plus, fanii preferă mai mult să urmărească meciuri în care miza este mare", a continuat Wenger.

Mai multe jocuri cu echipe mari și meciuri eliminatorii, dar mai puține partide de calificare: aşa se poate rezuma gândirea lui Wenger. Nu se aşteaptă modificări în aceste sens până în 2024, conform fostului antrenor, deoarece programul pentru următoarele competiţii este deja stabilit.

Cu toate acestea, el a schiţat cum ar putea arăta programul în viitor.

"Cupa Mondială 2026 în Statele Unite, Mexic şi Canada; un turneu final al Campionatului European şi celelalte competiţii continentale în 2027; o altă Cupă Mondială în 2028 şi aşa mai departe", a dezvăluit Wenger.