​Cu puţin timp înaintea startului partidei Cehia Danemarca, meci din cadrul sferturilor de finală ale Euro 2020, doi stewarzi au confiscat de la un suporter danez un drapel în culorile curcubeului, simbolul mişcării LGBT, informează AFP. Informată fiind despre acest incident, UEFA a deschis o anchetă.

Euro 2020Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

"UEFA nu a instruit niciodată stewarzii stadionului din Baku sau ai oricărui alt stadion să confişte steaguri în culorile curcubeului. Primele informaţii pe care le avem arată că suporterul în cauză era într-o avansată stare de ebrietate şi că unii susţinători locali au început să fie agresivi faţă de el. Stewarzii locali au intervenit şi i-au permis acestui suporter să rămână (n.r. - în tribună), în ciuda stării sale", a precizat forul european, într-un comincat transmis AFP, în care se mai arată că steagul a fost restituit proprietarului său.

"Pentru a fi clar, aceasta este o încălcare gravă a reglementărilor UEFA pentru turneu", a comentat organizaţia Football Supporters Europe (FSE) pe Twitter, adăugând că este în legătură cu autorităţile implicate pentru a clarifica situaţia.

Acest nou incident aminteşte de una dintre cele mai aprinse controverse ale acestei ediţii a Campionatului European, care s-a iscat atunci când oraşul Munchen a dorit să-şi ilumineze stadionul în culorile curcubeului înainte de meciul Germaniei împotriva Ungariei. Intenţia era de a protesta faţă de adoptarea unei legi adoptate în Ungaria, ţară acuzată de discriminare împotriva homosexualilor, însă UEFA a interzis această formă de protest.

Mai mulţi sponsori principali ai Euro 2020, printre care Volkswagen, şi-au arătat apoi solidaritatea prin difuzarea pe stadioane a publicităţii în culorile comunităţii LGBT, în timpul meciurilor din optimi. După ce şi-a schimbat propriul logo în culorile curcubeului, forul european le-a cerut sponsorilor săi principali să nu desfăşoare bannere publicitare în culorile curcubeului în timpul sferturilor programate la Baku şi Sankt Petersburg, pentru a respecta legislaţia locală, scrie News.ro.