Tehnicianul Frank de Boer a demisionat din funcția de selecționer al naționalei Olandei, la două zile după ce ''portocala mecanică'' a fost învinsă cu 2-0 de Cehia şi eliminată de la turneul final al EURO 2020 în faza optimilor, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia selecţionerului a fost luată după o evaluare a performanţei echipei care a urmat înfrângerii de la Budapesta, meci în care Olanda era văzută ca mare favorită, transmite Agerpres.

Federaţia olandeză de fotbal (KNVB) a menţionat că De Boer a convenit termenii plecării sale de pe banca tehnică. El preluase postul de selecţioner anul trecut de la Ronald Koeman, având 8 victorii în 15 partide disputate de atunci.

După eşecul Olandei din optimile de finală ale EURO 2020 în faţa Cehiei (0-2), presa olandeză l-a indicat vinovat principal pe selecţionerul Frank de Boer, asupra căruia pluteau semne de întrebare înainte de startul turneului final şi care a fost aspru criticat pentru ''stupiditatea lui''.

''Selecţionata olandeză a plătit preţul prostiei lui De Boer'', a fost titlul online al lui De Telegraaf, principalul ziar din Ţările de Jos, în timp ce titlul ediţiei pe hârtie a fost ''Roşu pentru Portocală''.

Ziarul batav i-a criticat pe Memphis, Wijnaldum şi compania care nu s-au descurcat cu ''o mână de cehi mediocri'', al căror nivel este comparat cu FC Groningen, o echipă de la mijlocul clasamentului din Eredivisie, care însă au reuşit să-i facă pe olandezi să vadă restul competiţiei acasă la televizor.

De când Frank de Boer a preluat Olanda în septembrie 2020, bilanţul a fost de 8 victorii, 4 remize şi 3 înfrângeri. Aceste cifre sunt diferite de cele ale lui Ronald Koeman, care înainte de a semna pentru Barcelona, înregistrase un bilanţ de 11 victorii, 5 remize şi 4 înfrângeri.

Presa a criticat mai ales sistemul de joc ales de Frank de Boer, un 5-3-2, utilizat în cele patru partide jucate la EURO 2020. La un antrenament al ''portocalelor'', o avionetă a trecut peste teren cu un banner care cerea un 4-3-3. Criticile au fost însă reduse la tăcere după parcursul imaculat al Olandei în faza grupelor, cu trei victorii din trei meciuri, performanţă reuşită doar de Italia şi Belgia.

Ziarul Volkskrant a scris că cehii au aplicat cu succes un ''truc tactic simplu'' pentru a dezactiva apărarea olandeză, prin punerea sub presiune a fundaşului Daley Blind de la care porneau majoritatea atacurilor.

Algemeen Dabnland a criticat înlocuirea atacantului Donyell Malen cu Quincy Promes, după eliminarea fundaşului De Ligt, care a schimbat ritmul partidei: ''Schimbarea a funcţionat în direcţie inversă. A scos definitiv supapa de la o anvelopă deja dezumflată. Prestaţia lui Memphis Depay, noul jucător al lui FC Barcelona, a fost descrisă ca ''inimaginabil de slabă'' de jurnalul olandez care a criticat federaţia olandeză că nu a negociat cu un antrenor de calibru după plecarea lui Ronald Koeman.

Într-o anchetă online realizată de Algemeen Dagblad în rândul a 75.000 de persoane, 49% au opinat că De Boer trebuie demis.

De Boer şi-a asumat după eşecul cu Cehia toată responsabilitatea pentru eliminarea de la EURO 2020.

Selecţionata Cehiei s-a calificat în sferturile de finală ale EURO 2020 după ce a dispus cu 2-0 de Olanda prin golurile lui Tomas Holes (68) şi Patrik Schick (80), ultimul aflându-se la cea de-a patra sa reuşită de la debutul turneului.