UEFA a anunțat duminică că a deschis o anchetă în urma afișării un banner homofob și a unor ”strigăte de maimuță” ale fanilor maghiari la partidele împotriva Portugaliei și Franței de la Budapesta.

Puskas ArenaFoto: Profimedia Images

Forul european a desemnat "un inspector de etică şi disciplină” pentru a investiga "potenţiale incidente discriminatorii pe Puskas Arena din Budapesta” în timpul acestor două întâlniri din Grupa F a Euro-2020, se arată într-un comunicat.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al UEFA a confirmat că investigaţiile referitoare la Ungaria-Portugalia sunt legate de un banner homofob denunţat de reţeaua antidiscriminare FARE şi prezentat, miercuri, de site-ul The Athletic.

În ceea ce priveşte meciul Ungaria-Franţa, de sâmbătă, mai multe persoane au auzit strigăte de maimuţă în sectorul ocupat de ultrasii maghiari. Totuşi, zgomotul celor 56.000 de spectatori de pe Puskas Arena a făcut ca aceste scandări rasiste să nu fie predominante.

Incidentele vin într-un moment în care UEFA intenţionează să mute la Budapesta semifinalele şi finala programate la Londra, în cazul în care guvernul britanic nu va acorda scutiri de carantină pentru suporteri şi pentru invitaţii forului european care vor asista la fazele finale.

Ungaria a adoptat, marţi, un text care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, cauzând îngrijorarea apărătorilor drepturilor LGBT, în timp ce guvernul lui Viktor Orban creşte restricţiile cu privire la aceste comunităţi, potrivit News.ro.

Oraşul Munchen şi-a anunţat, duminică, intenţia de a cere UEFA permisiunea de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, simbolul comunităţii LGBT, pentru a protesta împotriva acestei legi, la meciul Germania-Ungaria, care va avea loc miercuri.

Încă de la începutul Euro 2020, Manuel Neuer, portarul Germaniei, a purtat pe braț la meciuri o banderolă în culorile curcubeului, arătându-și astfel susținerea față de comunitatea LGBT.