Mijlocaşul danez Christian Eriksen, victima unui stop cardiac la meciul cu Finlanda, a fost operat, joi, pentru instalarea unui defibrilator, informează gazzetta.it.

Christian Eriksen, moment teribil la Euro 2020Foto: WOLFGANG RATTAY / AFP / Profimedia

Miocardita, posibila cauză a stopului cardiac

Jucătorul va fi externat vineri. Boala sa ar fi putut fi cauzată de miocardită. Dacă inserarea dispozitivului este definitivă, el nu va mai putea juca în Serie A.

Viitorul lui Christian Eriksen ca fotbalist în Italia este aproape compromis. Nu poate fi exclusă complet posibilitatea de a-l vedea pe "Maestro" din nou pe teren în Serie A, dar acum şansele lui sunt reduse.

Şi oricum, în cel mai bun caz, o posibilă revenire nu ar fi o realitate decât după câteva luni, la sfârşitul unui proces foarte lung de refacere.

Acesta este rezultatul zilei de joi, care a început foarte devreme, cu anunţul făcut de Federaţia Daneză de Fotbal şi de Rigshospitalet, potrivit căruia un defibrilator subcutanat va fi implantat în corpul mijlocaşului de la Inter Milano.

Operația care i-a schimbat viața sportivă

Operaţia, o intervenţie considerată de rutină în domeniul medical, a avut loc joi şi schimbă pentru totdeauna viaţa sportivă a jucătorului danez.

Vineri, cu excepţia unei situaţii neprevăzute, Eriksen va părăsi spitalul din Copenhaga unde a fost internat de sâmbăta trecută şi va merge la casa sa din Danemarca. Cu un însoţitor de călătorie în interiorul corpului, defibrilatorul, un sistem de protecţie care reglează aritmia cardiacă.

În anunţul său, federaţia daneză nu a dezvăluit niciun diagnostic, însă totul sugerează că miocardita a fost cauza prăbuşirii fotbalistului pe teren în meciul cu Finlanda, scrie gazzetta.it, care adaugă că este vorba de o inflamaţie pentru care un tratament medicamentos nu ar fi fost suficient. De aici şi alegerea defibrilatorului.

Eriksen și cele două scenarii

Ce se întâmplă cu jucătorul acum? Există două scenarii, conform sursei citate. În primul rând, trebuie înţeles dacă implantul defibrilatorului va fi temporar sau permanent.

În al doilea caz, trebuie exclusă posibilitatea revenirii lui Eriksen pe teren în Serie A.

Există alţi jucători care continuă să joace, în ciuda unei intervenţii similare, iar olandezul Daley Blind, pe teren chiar joi seară, împotriva Austriei, este un exemplu. Olanda, dar şi Anglia, acceptă această posibilitate.

În Italia, conform protocolului Cocis (Comitetul organizator cardiologic pentru capabilitate sportivă), actualizat în 2017, situaţia este imposibilă, deoarece nu se poate face un sport de contact cu un defibrilator ataşat la inimă. Nu este o lege de stat, ci o indicaţie precisă pe care o oferă sistemul de sănătate prin centrele de medicină sportivă.

În cadrul protocolului Cocis, există un capitol specific pentru purtătorii de "ICD", adică defibrilatorul implantabil pe care Eriksen îl cunoaşte de joi.

În aceste cazuri, capabilitatea sportivă depinde de tipul bolii cardiace subiacente, de prezenţa sau nu a simptomelor, de riscul traumatic şi de riscul intrinsec al sportului practicat.

Cu alte cuvinte, fotbalul este strict exclus. Capabilitatea este acordată numai pentru sporturile fără contact, deoarece un eveniment traumatic (un cot sau o ciocnire în timpul jocului) ar risca deteriorarea defibrilatorului, transmite News.ro.

Un caz asemănător la Inter este cel al senegalezului Fadiga, pe care nerazzurri l-au blocat în sezonul 2003-2004 şi care, în schimb, a continuat să joace în Premier League.

Momentul în care Eriksen se prăbușește pe gazon:

*Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Sursă video: Gazzetta.it

Citește și: