​UEFA a respins miercuri solicitarea Greciei privind tricoul purtat la turneul final al EURO 2020 de componenţii naţionalei de fotbal a Macedoniei de Nord, scandal care a survenit după cel dintre Rusia şi Ucraina, scrie AFP.

Stema echipei de fotbal a Macedoniei de NordFoto: Wikipedia

Organismul european a confirmat că a primit ''o scrisoare din partea guvernului grec'' în care se protestează împotriva acronimului FFM (Federaţia de Fotbal din Macedonia) vizibil pe echipamentul nord-macedonenilor.

Nikos Dendias, ministrul de externe din Grecia, a trimis o scrisoare şi către omologul său nord-macedonean, în care solicita ca echipa de fotbal a Macedoniei de Nord să respecte acordul de la Prespa, prin care numele ţării a fost schimbat.

UEFA a opinat însă că sunt îndeplinite aceste cerinţe prin utilizarea termenului ''Federaţia de Fotbal a Macedoniei de Nord'' în toate comunicările sale.

Aşa cum se ştie, într-un alt scandal asemănător, selecţionata Ucrainei a indicat că va acoperi sloganul "Glorie eroilor" de pe tricourile sale pentru EURO 2020, contestat de Rusia, urmând ca ucrainenii să ascundă sintagma respectivă cu o mini-hartă a ţării.

UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, înaintea startului Campionatului European de fotbal, considerând ca fiind "politic" sloganul respectiv, pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Federaţia ucraineană de fotbal (AUF) anunţase ulterior că a ajuns la un "compromis" cu forul european în acest litigiu, primul incident diplomatic al turneului care s-a deschis vineri seara la Roma şi se va încheia pe 11 iulie la Londra.

Conform UEFA, selecţionata ucraineană va acoperi sloganul "Glorie eroilor" imprimat in interiorul gulerului tricourilor de joc cu o ţesătură reprezentând "harta Ucrainei", înconjurând "sigla federaţiei".

"Vor acoperi sloganul, iar acest lucru va fi verificat de către delegatul UEFA înaintea fiecărui meci", a indicat un purtător de cuvânt al forului fotbalistic european, estimând că acest aranjament "nu este diferit de ceea ce a fost decis" joi.

Federaţia rusă de fotbal anunţase săptămâna trecută că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.