Puternic afectat de pandemia de Covid-19, sezonul 2019-2020 din Premier League a adus echipelor pierderi înainte de impozitare de 1,16 miliarde de euro, potrivit cabinetului financiar Deloitte.

Logo Premier LeagueFoto: premierleague.com

"Scăderea veniturilor pentru sezonul 2019-2020 este, fără surpriză, datorată perturbărilor economice şi sociale globale, provocate de pandemia de Covid-19", a declarat Dan Jones, responsabilul Sports Business Grup din cadrul Deloitte, potrivit AFP.

Lipsite de suporterii lor şi, prin urmare, de principalele lor venituri comerciale (vânzare de bilete, vânzare de tricouri etc) şi obligate să reducă sumele din drepturile de televizare, cluburile de elită din fotbalul englez au suferit o pierdere cumulată de aproape un miliard de lire sterline.

Aceasta este cea mai mare pierdere din istorie pentru cele 20 de grupări din Premier League, ale căror venituri globale brute au scăzut cu aproximativ 13%, potrivit Deloitte citat de Agerpres.

"Absenţa suporterilor, amânarea meciurilor şi reducerile acordate radiodifuzorilor au avut un impact semnificativ asupra veniturilor pe care cluburile le-au putut genera", conform lui Dan Jones.

Acesta consideră că "impactul financiar total al pandemiei asupra Premier League va depinde de momentul în care suporterii se vor întoarce pe stadioane şi de capacitatea cluburilor de a-şi menţine şi dezvolta relaţiile comerciale, în special într-un moment în care multe sezoane suferă".

Pentru Dan Jones, acest "sezon Covid" va continua să aibă "un impact puternic asupra rezultatelor financiare ale sezonului 2020-2021", atunci când acesta vor fi disponibile.

Chiar şi după aceste pierderi record, cele 20 de cluburi din Premier League, cel mai mediatizat campionat de fotbal din Europa, au realizat totuşi un beneficiu cumulat de 4,5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,2 miliarde de euro) în sezonul 2019-2020.