Fotbalistul danez Christian Eriksen - care sâmbătă s-a prăbușit pe teren în timpul meciului Danemarca-Finlanda de la Euro 2020 - a suferit un stop cardiac şi este în continuare în spital pentru a se afla cauza, deoarece deocamdată nu există o explicaţie, a declarat duminică medicul naţionalei Danemarcei, Martin Boesen.

Christian EriksenFoto: WOLFGANG RATTAY / AFP / Profimedia

"Era dus"

“Nu avem o explicaţie cu privire la cauză. Eu nu am văzut live ce s-a întâmplat, am văzut la televizor, la fel ca voi”, a spus Boesen, într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

Întrebat cât de aproape a fost Erikson de moarte, el a răspuns: “Era dus. I-am făcut manevre de resuscitare şi a fost un stop cardiac.

Cât de aproape eram noi? Nu ştiu, l-am adus înapoi, a fost destul de rapid. Nu sunt cardiolog, aşa că nu pot spune de ce s-a întâmplat, las asta pe seama experţilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care el este încă în spital, ca să se descopere ce s-a întâmplat. El este treaz acum şi răspunde la întrebări relevant şi clar. Inima bate din nou”.

"A fost greșit ca Danemarca să continue meciul în aceeași zi"

Directorul sportiv Peter Moller a declarat că jucătorii au primit consiliere psihologică sâmbătă seară şi duminică dimineaţă şi că echipa este de acord că a fost greşit să continue meciul în aceeaşi zi. El a subliniat că nu a existat vreo presiune din partea delegaţilor UEFA.

  • “Jucătorii au fost foarte deschişi. Unii dintre ei au nevoie să vorbească mult, alţii mai puţin. Am primit ajutor psihologic din exterior, toată lumea şi-a putut exprima sentimentele, am discutat şi toată lumea a fost mulţumită.
  • Am vorbit între noi, iar astăzi aceleaşi persoane au venit la hotel pentru ca jucătorii să îşi exprime gândurile individual. Apreciem ajutorul pe care l-am obţinut din exterior. Conversaţia cu Christian a avut un impact masiv asupra jucătorilor. I-a motivat foarte mult pe jucători să îl vadă pe Christian pe ecran”, a afirmat Moller, potrivit Football Italia.

Jucătorul danez Christian Eriksen, în vârstă de 29 de ani, a căzut pe teren şi a avut nevoie de minute în şir de resuscitare, sâmbătă, la meciul cu Finlanda, de pe Stadionul Parken din Copenhaga, din Grupa B de la Euro-2020. Danemarca era în atac, la faza în care Eriksen s-a prăbuşit pe teren, în minutul 43. Un jucător al gazdelor a executat un aut de pe partea stângă, trimiţând mingea către Eriksen. Fotbalistul echipei Inter Milano a părut că trimite înapoi mingea, apoi s-a prăbuşit pe gazon cu faţa în jos. Jucătorii celor două echipe şi arbitrul au recţionat imediat, realizând că s-a întâmplat ceva grav şi au chemat medicii pe teren.

Jucătorii danezi au făcut un zid în jurul medicilor, pentru a-şi proteja coechipierul, asupra căruia se intervenea cu defribilatorul, iar unii se rugau. Pe teren a intrat şi soţia jucătorului. După minute bune, arbitrul englez Anthony Taylor a trimis jucătorii finlandezi la cabine.

Eriksen a fost scos de pe teren cu targa, aceasta fiind camuflată aproape total de un material alb ţinut în jur de personalul medical, pentru a nu se vedea în interior. Totuşi, în social media au apărut imagini cu Eriksen pe targă, în care jucătorul părea conştient.

Meciul s-a reluat după aproape două ore şi a fost câştigat de Finlanda, cu 1-0.

Citește și: