​Un jurnalist de la televiziunea publică germană ARD, autor al unor rapoarte critice privind Rusia, a rămas fără acreditare pentru meciurile de la Sankt Petersburg (cinci meciuri din faza grupelor, un sfert de finală) la cererea autorităţilor ruse, decizie condamnată de asociaţia de jurnalişti germani.

Logo Euro 2020Foto: Peter Kovac, Dreamstime.com

Într-o declaraţie publicată vineri, ziua de deschidere a turneului, "Asociaţia Germană a Jurnaliştilor (DJV) protestează faţă de excluderea reporterului ARD Robert Kempe din Euro în Rusia". Acest "atac inacceptabil asupra libertăţii presei (...) arată încă o dată că Rusia nu vrea articole critice şi că acestea au consecinţe pentru jurnalişti”, denunţă Asociaţia, care emite cardurile de presă din Germania. DJV "se aşteaptă ca UEFA să îşi folosească influenţa asupra autorităţilor locale pentru ca al nostru coleg să poată lucra”.

Organismul european a răspuns într-o declaraţie că "nu este în măsură să modifice o astfel de decizie sau să obţină informaţii detaliate cu privire la motivele respingerii cererii", scrie lefigaro.fr.

Robert Kempe, care este specializat în investigarea legăturilor dintre sport şi politică, a lucrat recent la relaţiile dintre gigantul rusesc Gazprom şi UEFA. Înainte de Cupa Mondială din 2018 din Rusia, el a efectuat investigaţii cu privire la subiecte sensibile pentru Rusia, în special cu privire la Cecenia sau cu privire la angajarea de muncitori nord-coreeni pentru construcţia unui stadion la Moscova, informează News.ro.