​Ar fi trebuit să aibă loc în vara anului trecut, dar pandemia a dat totul peste cap. Și-a păstrat însă numele și se vrea a fi un pas important spre normalitate. Euro 2020 este aici, gata să ne bucure zilele cu fotbal spectacol (11 iunie - 11 iulie). România este parte importantă a evenimentului, dar doar la nivel organizatoric (pe Arena Națională vor avea loc patru partide): tricolorii s-au împiedicat cu Islanda.

Euro 2020, Arena NationalaFoto: frf.ro

De știut:

  • Pe lângă faptul că găzduiește patru meciuri de la Euro 2020, România mai are și doi arbitri care vor oficia la turneul final. Este vorba despre Ovidiu Hațegan (ajutat de Sebastian Gheorghe și Radu Ghinguleac) și Istvan Kovacs (ajutat de Vasile Marinescu și Ovidiu Artene).
  • Banii pe care naționalele participante la Euro îi vor primi, desigur, în funcție de rezultate. Calificarea în sine a fost recompensată cu €9.25 milioane. O victorie în faza grupelor va aduce €1.5 milioane, iar o remiză €750.000. Calificarea în optimi este recompensată cu €2 milioane, în sferturi cu €3.25 milioane, în semifinale cu €5 milioane, iar finalista va încasa un cec în valoare de €7 milioane. Marea câștigătoare (vom afla numele ei pe 11 iulie) va pleca acasă cu €10 milioane.
  • România și-a prezentat logo-ul pe 15 octombrie 2016: pe el se află Pasajul Basarab.
  • Mingea oficială este Adidas, mascota se numește Skillzy.
  • Prima ediție a CE de fotbal a avut loc în 1960, iar campioană s-a încoronat URSS. Vicecampioană a fost Yugoslavia, iar pe locul trei a fost Cehoslovacia (niciuna nu mai există astăzi sub această formă).
  • Euro 2020 este cea de-a 16-a ediție a turneul final care adună cele mai bun echipe naționale de pe Bătrânul Continent.
  • Cele mai de succes echipe sunt Germania (1972, 1980, 1996) și Spania (1964, 2008, 2012), cu câte trei trofee. Urmează Franța, cu două (1984, 2000).
  • Imnul Euro 2020 - Martin Garrix feat. Bono & The Edge - We Are The People:

Câți spectatori străini vor fi prezenți la meciurile de pe Arena Națională

Din cele aproximativ 13.000 de locuri avute la dispoziţie pentru spectatori, ponderea străinilor care vor veni la cele trei meciuri din grupe este de peste 60%.

Toate stadioanele vor permite accesul fanilor. Sankt Petersburg și Baku vor primi fani până la jumătate din capacitate, Budapesta dorește 100% din capacitate, în timp ce Amsterdam, București, Copenhaga, Glasgow, Roma și Sevilla permit de la 25% până la 45% din capacitatea totală.

Munchen urmărește aproximativ 22%, în timp ce Londra dorește o capacitate de maxim 25%.

Euro 2020, pe înțelesul tuturor

24 de echipe se luptă pentru glorie, numai una singură va ridica trofeul pe Wembley.

Portugalia este campioana en-titre, iar Franța este favorita specialiștilor. Fazele eliminatorii vor începe pe 26 iunie. Va fi pentru prima dată în istoria competiției când turneul final va avea loc în 11 orașe.

---

Distanțele record pe care le vor parcurge unele naționale la Euro 2020

Fiind găzduit de 11 oraşe de pe continent, unele echipe participante vor avea de efectuat călătorii pe distanțe de mii de kilometri. Elveția, Polonia și Belgia, de exemplu, combinat, vor avea de parcurs distanțe de aproximativ 30.000 de kilometri. În același timp, Italia, Spania, Olanda și Germania se vor bucura de privilegiul de a juca acasă.

Pentru meciurile contra Turciei, Italiei și Țării Galilor din grupe, Elveția va parcurge nu mai puțin de 9.900 de kilometri. Aflată în grupa B, Belgia va călători 9.100 de kilometri, pentru jocurile împotriva Rusiei, Danemarcei și Finlandei.

Nu în ultimul rând, Polonia, în grupă cu Suedia, Spania și Slovacia, va parcurge 9.400 de kilometri.

Programul complet al Euro 2020

Turneul final va avea loc între 11 iunie și 11 iulie, iar toate meciurile vor avea parte de o atenție aparte pe HotNews.ro. Zilnic veți putea afla ultimele noutăți, rezultatele în timp real și tot ce trebuie să știți despre competiția care va avea loc și la București. Duelurile vor fi LiveText pe HotNews.ro și în direct pe ProTV și ProX.

---

Ghidul suporterului pentru primul meci de la Euro 2020 de pe Arena Națională

Bucureștiul va fi gazdă pentru patru meciuri de la Euro 2020, iar primul duel de pe Arena Națională va fi Austria vs Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00). Spectatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea participa la aceste dueluri. Aici poți vedea ce trebuie să facă suporterii care doresc să fie pe Arena Națională la Euro.

---

INTERACTIV - Stadioanele de la EURO 2020. Arenele pe care se vor juca meciurile de fotbal de la turneul final

Campionatul European de Fotbal EURO 2020, disputat acum cu un an întârziere, va avea loc în premieră nu doar într-o țară sau două, ci în 11 orașe diferite, un turneu final răsfirat de-a lungul întreg continentului. Din Scoția până în Azerbaijan, din Spania până în Danemarca, din Rusia și până la București. HotNews.ro vă prezintă într-un format interactiv cele 11 arene pe care se va disputa EURO 2020.

---

HARTĂ Euro 2020: Restricții de parcare în zona Arenei Naționale

Primăria Capitalei anunță că începând de sâmbătă (n.r. 12 iunie) vor fi restricții pentru mașini pe mai multe străzi din zona Arenei Naționale, pentru desfășurarea meciurilor din cadrul Euro 2020.

---

Pe cine mizează Gică Hagi la Euro 2020

România nu este prezentă la Euro, iar în lipsa tricolorilor Gică Hagi și-a ales o favorită pentru câștigarea turneului final. "Anglia a făcut o treabă foarte bună în ultimii ani. Au jucători foarte buni, băieți tineri, și o șansă bună să câștige turneul" - Gică Hagi.

Loturile celor 24 de echipe calificate la Euro 2020

Euro 2020 aduce la start 24 de echipe împărțite în 6 grupe, unde primele două clasate și cele mai bune 4 locuri 3 se vor califica în optimile de finală. Din loturile echipelor nu lipsesc vedetele, anunțându-se o competiție foarte strânsă.

Cine este cel mai tânăr jucător de la Euro 2020

Polonezul Kacper Kozlowski ar putea deveni cel mai tânăr debutant al Campionatului european de fotbal, el fiind convocat la naționala Poloniei la doar 17 ani.

Care este favorita Euro 2020 ținând cond de forma jucătorilor și de media de vârstă a naționalelor

Calculele au ținut cont de formă, de media de vârstă a echipei și de statisticile individuale ale jucătorilor. Top 5 le cuprinde pe Franța, Germania, Spania și pe Portugalia, aceasta din urmă fiind campioana actuală.

---

Suma record pe care ar putea-o lua jucătorii Germaniei dacă se impun la Euro 2020

Fiecare component al lotului Germaniei ar putea "pleca acasă" cu oprimă record de 400.000 de euro în cazul în care naționala reușește să câștige Euro 2020. Pentru victoria de la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia, nemţii au primit fiecare câte 300.000 de euro.

Cați bani va distribui UEFA naționalelor participante la Euro 2020

UEFA va distribui suma totală de 371 milioane de euro celor 24 de participante la turneul final al Campionatului European, între 11 iunie și 11 iulie. Suma prevăzută este cu 20% mai mare decât la ediţia precedentă.

Aici poți vedea toate golurile marcate în finalele Euro.