Echipamentul ucrainenilor pentru Euro 2020 (va debuta pe 11 iunie) include harta ţării, pe care figurează şi Crimeea, regiune anexată de Moscova, precum şi sloganuri patriotice, astfel că Federaţia Rusă de Fotbal a anunţat marţi seară că a sesizat UEFA, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Atragem atenţia asupra folosirii mesajelor politice pe tricoul naţionalei Ucrainei, ceea ce este contrar principiilor de bază ale regulamentului UEFA cu privire la echipament”, a precizat serviciul de presă al federaţiei.

Prezentate duminică, tricourile naţionalei Ucrainei includ o hartă a ţării, pe care se află şi Crimeea, regiune anexată de Rusia în 2014, precum şi teritoriile din est, controlate de separatiştii proruşi. Harta corespunde frontierelor cunoscute ale ţării, transmite News.ro.

Pe tricouri se află şi sloganurile: “Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”.

UEFA a precizat însă că echipamentele au fost aprobate “în conformitate cu regulamentul”. Regulamentul forului prevede că niciun echipament nu poate transmite mesaje politice, religioase sau legate de rasă.

Preşedintele federaţiei ucrainene, Andrei Pavelko, a precizat că echipamentul a fost aprobat de UEFA cu mult înainte de prezentarea oficială.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj de încurajare în social media, alături de o fotografie în care apare prezentând tricoul: “Noul tricou al echipei naţionale a Ucrainei nu este ca altele. Poate şoca. Include mai multe simboluri importante care îi unesc pe ucraineni”.