În toiul pregătirilor pentru Euro 2020, selecționerul Franței, Didier Deschamps, nu a lăsat să treacă neobservat cazul lui Aymeric Laporte, naturalizat de Spania, dar cu origini franceze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fundaş central al echipei Manchester City, Laporte nu a jucat niciun minut pentru reprezentativa mare a "cocoşului galic" și a optat pentru Spania, după ce a fost naturalizat recent.

„El are acea libertate, atât timp cât nu a jucat cu noi. Zece secunde cu ar fi fost suficiente... El a fost mereu pe listele preliminare, dar a existat şi concurenţă", a explicat Deschamps.

„Nu iau un jucător ca să-l împiedic să aibă a doua alegere. Nu aveam de gând să-l blochez. Apoi, ceea ce mă deranjează este ce a putut să spună şi nu este adevărat (n.r. - Laporte a declarat că i-a trimis un mesaj lui Didier Deschamps, dar că nu a primit niciun răspuns). Singurul mesaj pe care l-am primit de la el a fost în octombrie, pentru o situaţie specifică, după ce s-a accidentat în septembrie, el nu mai era pe listele preliminare. Nu e o scăpare, este alegerea lui”, a adăugat Deschamps.

Cu toate acestea, selecționerul i-a dorit ”drum bun”, susținând că este alegerea lui ce face.

Născut în Franţa, la Agen, Laporte poate evolua pentru naţionala spaniolă la Euro-2020 (11 iunie -11 iulie).

Deşi francez prin naştere, Aymeric Laporte avea un străbunic basc şi astfel a ajuns, în 2012, la Athletic Bilbao, unde, la un moment dat, era singurul străin din lot. Anterior, el a fost "înregimentat" ca junior la un club din regiunea franceză a Ţării Bascilor, Bayonne, şi apoi la Basconia, înainte de a ajunge la Athletic.

La 30 ianuarie 2018, jucătorul de orgine bască a fost transferat de Manchester City de la Bilbao, în schimbul sumei record atunci pentru "cetăţeni", de 65 de milioane de euro.

Laporte a fost al doilea cel mai scump fundaş din istorie, după ce Liverpool a plătit, în aceeaşi lună a anului 2018, clubului Southampton 84 de milioane de euro pentru olandezul Virgil Van Dijk.

Jucătorul de 26 de ani, care a evoluat de 19 ori pentru naţionala de tineret a Franţei, a fost convocat de trei ori la prima reprezentativă a "cocoşului galic", dar nu a jucat niciun minut, astfel că acum este eligibil de a evolua în naţionala spaniolă, potrivit News.ro.