După convocarea lui Karim Benzema la naționala Franței, mulți politicieni autohtoni au salutat deciza selecționerului Didier Deschamps. Cu toate acestea, senatorul Stephane Ravier a fost autorul unui mesaj rasist la adresa atacantului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Benzema a fost suspendat de la naţionala Franţei în decembrie 2015, ca urmare a implicării în cazul de şantaj contra lui Mathieu Valbuena.

Ultimul meci jucat de atacantul Realului (33 de ani) a fost în octombrie 2015, iar acum, acesta va reveni la națională.

Senatorul Stephane Ravier a făcut comentarii jignitoare la adresa atacantului după anunțul convocării.

„Karim Benzema este un francez de hârtie, dar se consideră algerian prin suflet. N-are decât să joace pentru echipa algeriană. Dar salariile sunt mult mai puţin importante în Algeria", a scris, pe Twitter Ravier, poltician al partidului de extremă dreaptă Adunarea Naţională, din regiunea oraşului Marsilia, unde a fost consilier municipal şi regional.

Potrivit Le Monde, expresia "francez de hârtie ştampilată" a fost inventată de eseistul Albert Monniot (1862-1938), colaborator la ziarul antisemit La Libre Parole.

Acesta ar fi folosit-o pentru a desemna evreii de origine străină care au obţinut cetăţenia franceză în urma unei cereri întocmite pe o hârtie timbrată cu un timbru fiscal. Expresia este puternic peiorativă, deoarece cercurile naţionaliste nu pot accepta aderarea la statutul de francez doar prin mijloace administrative.

Termenul a fost extins pentru a descrie persoane care au obţinut naţionalitatea franceză, imigranţi sau descendenţi ai unor imigranţi, dar a căror dorinţă de a se integra în societatea şi cultura franceze este pusă la îndoială. Aceste persoane sunt considerate lipsite de patriotism şi că profită de avantajele pe care le conferă naţionalitatea franceză.

„Talentul nu este totul (..) El este francez de hârtie, de manieră administrativă, nimeni nu îl contestă. Franţa a fost campioană mondială fără el. Ne-am putea descurca foarte bine fără el", a adăugat Ravier, pentru FranceInfo.

Replica politicienilor francezi

După comentariile lui Ravier, alți politicieni francezi l-au criticat dur.

„Domnul Ravier îşi permite să-i judece cu expresii odioase pe cei care au dreptul să fie francezi (...) El a folosit expresia care este de un rasism odios şi pe care foarte puţini oameni din clasa politică o folosesc, pentru că este într-adevăr de extremă şi de cea mai proastă extremă dreaptă", a replicat Sandra Regol, secretar general-adjunct al Partidului Verde European.

„În momentele rare în care Stephane Ravier înscrie, o face întotdeauna împotriva echipei lui, împotriva Franţei", a scris pe Twitter preşedintele grupului partidului "La République en marche!" din camera deputaţilor.

Benzema a strâns 81 de prezențe la prima reprezentativă a Franței și a marcat de 27 de ori, potrivit News.ro.​