La peste trei ani de la moartea fotbalistului Fiorentinei, Davide Astori, profesorul și medicul Giorgio Galanti a fost condamnat, luni, la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Astori a murit în somn, el având o afecțiune cardiacă nedetectată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Giorgio Galanti a fost obligat să plătească familiei fotbalistului despăgubiri în valoare de 1.090.000 de euro.

Banii vor fi împărţiţi astfel: 250.000 de euro pentru partenera fotbalistului, Francesca Fioretti, 240.000 pentru fiica sa, Vittoria, restul de 600.000 pentru părinţii căpitanului viola, Renato şi Giovanna, şi pentru fraţii lui, Marco şi Bruno.

Avocatul apărării a anunțat că va face apel la decizia pronunțată, aceasta fiind nedreaptă în opinia lui, potrivit presei italiene.

„Sunt foarte fericită, i s-a făcut dreptate lui David, chiar dacă îmi pare rău pentru că moartea lui ar fi putut fi evitată. Sper că sentinţa va servi pentru a salva mai multe vieţi în viitor", a spus Francesca Fioretti.

Moartea căpitanului Fiorentinei

Davide Astori, căpitanul echipei Fiorentina, a murit la vârsta de 31 de ani, în somn, în noaptea de 3 spre 4 martie 2018. El a decedat într-o cameră de hotel din Udine, unde formaţia lui urma să joace un meci de campionat.

Fotbalistul a murit în urma unei aritmii ventriculare maligne, cauzată de o boală cardiacă gravă, care nu a fost diagnosticată niciodată.

Moartea sa a generat o mare emoţie în Italia, ţară ale cărei culori le-a apărat în echipa naţională.

În 2019, procurorii au descoperit că un certificat medical pe baza căruia Davide Astori a fost declarat apt de joc este fals. Certificatul medical din 10 iulie 2017, care arată că fostului fotbalist al echipei Fiorentina Davide Astori i-a fost efectuat un control la inimă, era fals. Aceasta este concluzia la care a ajuns Parchetul din Florenţa.

Procurorul Antonino Nastasi a susţinut că acel certificat a fost întocmit în jurul datei de 19 aprilie 2019 pentru a acoperi "neglijenţa şi incompetenţa" de a nu-i fi făcut jucătorului testul respectiv.

Certificatul fals a fost întocmit de un colaborator al lui Galanti, cu contribuţia morală a acestuia din urmă.

Galanti şi medicul Francesco Stagno din Cagliari, unde Astori a jucat înainte de a ajunge la Florenţa, care au emis certificate prin care l-au declarat apt de joc pe căpitanul Fiorentinei, au făcut obiectul unei anchete pentru ucidere din culpă.

Potrivit procuraturii, cei doi medici nu au investigat extrasistolele apărute în timpul testelor de stres pe care Astori le-a efectuat în 2014, la Cagliari şi în 2016 şi 2017, la Florenţa, scrie News.ro.