Într-un document de 70 de pagini, comisia medicală însărcinată cu investigarea, la cererea justiţiei argentiniene, ultimelor ore din viața lui Diego Maradona, a stabilit condițiile morții și starea sa generală înainte de deces.

Inmormantarea lui Diego MaradonaFoto: Twitter - La Teja

Comisia medicală a stabilit că Diego Maradona "a început să moară cu cel puţin 12 ore înainte” de a fi găsit fără viaţă şi a suportat o "perioadă de agonie prelungită".

Legenda fotbalului argentinian a fost "abandonat" de echipa medicală care îl înconjura cu puţin timp înainte de moartea sa, având parte de un tratament „inadecvat” care a dus la o agonie lentă, se mai arată într raportul dat publicităţii vineri.

Procuratura a deschis o anchetă care urmăreşte să determine o posibilă neglijenţă sau imprudenţă în tratamentul medical administrat argentinianului, care a murit din cauza unei probleme cardiace la 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani, în reşedinţa sa din Tigre, nordul din Buenos Aires, relatează AFP.

Declaraţiile a două dintre cele cinci fiice ale fostului căpitan al Argentinei, Gianinna (31 de ani) şi Jana (24 de ani), care l-au arătat pe neurochirurgul Leopoldo Luque drept responsabil pentru deteriorarea stării de sănătate a tatăl lor, au dus la iniţierea de proceduri legale.

Comisia medicală formată din douăzeci de experţi, inclusiv legiştii care au efectuat autopsia şi specialişti din diferite discipline medicale, concluzionează că fostul campion mondial "ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire" dacă ar fi fost internat într-un centru de îngrijire.

„Ţinând cont de tabloul clinic, clinico-psihiatric şi de starea generală precară, el ar fi trebuit să îşi continue reabilitarea şi tratamentul interdisciplinar într-o instituţie adecvată”, se arată în document, potrivit News.ro.

Ancheta morții suspecte a starului argentinian vizează şapte persoane: neurochirurgul Leopoldo Luque, psihiatrul Agustina Cosachov, un psiholog, doi infirmieri (un bărbat şi o femeie), supraveghetorul acestor infirmieri şi un medic.

În Argentina, pedepsele pentru abandon prin neglijenţă sau omucidere involuntară variază de la cinci la cincisprezece ani de închisoare.

Biroul procurorului general din San Isidro a deschis, la finalul lunii noiembrie 2020, o anchetă pentru a stabili cine este responsabil de moartea lui Maradona.

Starul a decedat în urma unui stop cardiac pe 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani, la reşedinţa sa din Tigre (Buenos Aires). Diego Maradona fusese operat la începutul lunii noiembrie de un hematom cerebral.

Te-ar putea interesa și: