Liverpool a anunțat pierderi uriașe de venituri înainte de impozitare. Mai mult de atât, clubul de pe Anfield ar putea ajunge la pierderi de 120 de milioane de lire sterline dacă fanii nu se vor putea întoarce pe stadion.

AnfieldFoto: UEFA/ Getty Images

Liverpool a raportat o pierdere înainte de impozitare de 46 de milioane de lire sterline pentru exercițiul financiar care se încheie în mai 2020, ceea ce echivalează cu încasări mai mici cu 88 de milioane de lire sterline față de poziția lor cu puțin peste 12 luni în urmă.

De unde vin pierderile uriașe: drepturi tv și veniturile din meciurile de pe Anfield. Impactul total al pandemiei va afecta clubul cu un total de aproximativ 120 de milioane de lire sterline, dacă suporterii nu se vor putea întoarce pe stadion.

În martie 2020, clubul a anunțat un profit de 42 de milioane de lire sterline, a cincea oară în ultimii șase ani când se întâmpla asta, darîncasările au fost repede șterse ca urmare a sezonului trecut, atipic din cauza pandemiei.

Impactul pandemiei este în mare parte motivul pentru care proprietarii clubului au vândut, luna trecută, 10% din acțiuni pentru 543 de milioane de lire sterline companiei de investiții private RedBird Capital, pentru a oferi continuitate și stabilitate echipei.

Deși clubul a câștigat titlul în sezonul precedent de Premier League și Liga Campionilor, cât și Supercupa Europei, în 2019, Liverpool a pierdut 59 de milioane de lire sterline din încasările obținute în meciurile desfășurate pe Anfield, din cauza restricțiilor pandemice.

Astfel, chiar și cu anunțarea a opt noi parteneri și păstrarea sponsorului Carlsberg, clubul se află într-o situație financiară precară, potrivit Daily Mail.

Cormoranii, sub mare presiune și din alte puncte de vedere

În urma unei perioade grele financiar, proprietarii clubului au semnat inițial aderarea la Superliga Europeană.

Fanii lui Liverpool au protestat împotriva deciziei proprietarilor, iar noul proiect a stârnit indignare în lumea fotbalului. În urma unei reacții intense, Liverpool - alături de Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal și Tottenham - s-a retras din ligă două zile mai târziu.

Proprietarul Liverpool, John W. Henry, și-a cerut public scuze față de fanii lui Liverpool, cât și față de tehnicianul Klopp și jucători. Dar decizia a lăsat unii suporteri departe de a fi impresionați.

Pe teren a fost un sezon dificil pentru campionii în exercițiu, aceștia ocupând actualmente doar locul șase în Premier League, luptându-se pentru a obține un loc de Champions League.

Pentru Liverpool, au mai rămas doar cinci meciuri pentru a încerca să-și salveze sezonul, fiind oricum eliminați din actuala ediție a Ligii Campionilor.