Federaţia italiană de fotbal (FIGC) a adoptat luni o regulă împotriva echipelor care participă la competiții neautorizate. Este modul de a reacționa al oficialilor italieni la tentativa de înfiinţare a Super Ligii.

Super Liga de fotbalFoto: Captura YouTube

Astfel, FIGC a stabilit că echipele care vor participa la competiţii neautorizate vor fi excluse din Serie A.

Decizia vine la doar o zi după ce unsprezece cluburi din Serie A au adresat o scrisoare preşedintelui ligii italiene, Paolo Dal Pino, pentru a cere sancţiuni împotriva grupărilor AC Milan, Inter Milano şi Juventus Torino, membre fondatoare ale Super Ligii ce a fost recent suspendată.

AS Roma, Torino, Bologna, Genoa, Sampdoria, Spezia, Benevento, Crotone, Sassuolo, Parma şi Cagliari sunt semnatarele scrisorii către preşedintele Ligii de fotbal italiene.

„În ceea ce priveşte regula anti-Super Ligă, cei care cred că vor să participe la o competiţie care nu este prevăzută şi autorizată de FIGC, UEFA şi FIFA, vor fi dezafiliaţi”, a declarat preşedintele FIGC, Gabriele Gravina, la încheierea unui consiliu federal.

„Cine a interpretat Super Liga ca un act de simplă slăbiciune din partea unor cluburi confruntate cu dificultăţi economice, se înşală. În acest moment nu avem informaţii despre cine a rămas şi cine a plecat”, a adăugat Gravina.

„Această regulă va fi inclusă în licenţele naţionale, iar apoi va fi introdusă în codul justiţiei sportive. Dacă la data limită pentru înscrierea în campionatele naţionale, cineva aderă la alte campionate de natură privată, este exclus", a mai precizat președintele FIGC.

După retragerea celor şase cluburi engleze implicate, Inter Milano şi-a anunţat la rândul său retragerea, însă Juventus şi AC Milan au fost mai puţin clare, luând act de eşecul formulei, fără să precizeze însă dacă renunţă sau nu la acest proiect.

Noua regulă a FIGC a fost adoptată în unanimitate, inclusiv de administratorul delegat al lui Inter, Giuseppe Marotta, care este membru al consiliului federal, scrie La Gazzetta dello Sport, citată de Agerpres.

Preşedintele lui Juventus, Andrea Agnelli, este unul dintre principalii iniţiatori ai proiectului Super Ligii, alături de omologul său de la Real Madrid, Florentino Perez.

Nu este singurul campionat puternic al lumii în care se iau astfel de decizii radicale. Pe 23 aprilie, ​treizeci şi nouă de cluburi din primele două ligi spaniolede fotbal au semnat un acordprin care îşi exprimă opoziţia faţă de crearea unei Super Ligi europene, care să facă concurenţă actualei Ligi a Campionilor.​