​Antrenorul român Mircea Lucescu este apreciat pentru performanţele obţinute cu echipele din fotbalul ucrainean, AFP dedicându-i un material intitulat: ''Mircea Lucescu, făcătorul de minuni din Ucraina'', informează Agerpres.

Mircea LucescuFoto: Andrey Lukatsky / AFP / Profimedia

În cazul unei victorii acasă împotriva celor de la FC Inhulets Petrove, duminică, pe teren propriu, Dinamo Kiev ar deveni campioană a Ucrainei pentru prima oară după 2016.

AFP notează că Lucescu (75 ani) a fost primit cu răceală de fani la Dinamo Kiev, el venind de la eterna rivală, Şahtior Doneţk, însă la 9 luni după preluarea băncii tehnice a formaţiei din capitala Ucrainei este extrem de aproape de titlu. În cazul succesului, Lucescu îşi va adăuga un al 9-lea titlu în palmares, primele 8 fiind câştigate cu Şahtior.

''Nu a fost uşor pentru mine'', a spus tehnicianul român săptămâna trecută, după ce Dinamo Kiev a învins în deplasare cu 1-0 pe Şahtior în etapa a 22-a, el explicând astfel de ce nu-şi manifestă bucuria în urma rezultatului obţinut. Sursa citată notează că la Şahtior Doneţk, românul este o adevărată ''legendă'', el pregătind echipa între 2004 şi 2016. Cu el la cârmă, Şahtior a cucerit opt titluri de campioană a Ucrainei, şase Cupe şi şapte Supercupe, precum şi Cupa UEFA în sezonul 2008-2009, singurul trofeu continental.

De aceea, notează AFP, când a sosit la Dinamo Kiev, după ce a mai avut experienţe în Turcia şi Rusia, fanii grupării au afişat chiar bannere inscripţionate: ''Lucescu pleacă!'', iar antrenorul chiar a recunoscut că la un moment dat se gândea să părăsească formaţia. La acestea s-a suprapus şi factorul politic, mulţi fani ai lui Dinamo fiind ultranaţionalişti ucraineni şi nu vedeau cu ochi buni sosirea unui tehnician care a pregătit pe ruşii de la Zenit Sankt Petersburg.

''Nu mă interesează ce fac fanii, eu am venit să ajut pe Dinamo Kiev să devină cât mai bună'', a spus, la un moment dat, Lucescu, iar pe măsură ce timpul a trecut, cuvintele antrenorului român s-au concretizat în rezultatele de pe teren.

''Fără să schimbe echipa, Lucescu a schimbat în mod neaşteptat rezultatele. A scos tot ce e mai bun din jucători, care au trecut la nivelul următor. El găseşte o abordare individuală pentru toată lumea. Are o mare autoritate, iar jucătorii au mare încredere în el'', a spus pentru AFP Artem Frankov, redactor-şef al revistei ucrainene ''Football''.

Aşadar, în acest sezon, pe lângă câştigarea campionatului, Mircea Lucescu ar putea să o ducă pe Dinamo Kiev şi la câştigarea Cupei Ucrainei, echipa urmând să dispute finala în luna mai.

În pofida acestei situaţii, scrie AFP, ultraşii lui Dinamo Kiev continuă să ceară plecarea tehnicianului român.