Lucrurile se mișcă rapid în fotbalul momentului: întâi a fost anunțul oficial al apariției Super Ligii, iar acum la doar câteva zeci de ore distanță a apărut și informația care ne spune când va debuta competiția care va face uitată celebra Champions League.

Super Liga EuropeanaFoto: Der Spiegel

"Totul ar putea începe peste cinci luni", chiar şi în cazul neajungerii la un acord cu UEFA, a precizat secretarul general Anas Laghrari pentru Le Parisien.

Laghrari a asigurat că Superliga este o competiție "pe care toată lumea vrea să o vadă, care va face oamenii să viseze, care poate aduce tinerii la un fotbal intrat în nebunia transferurilor şi a banilor".

Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele competiției este Florentino Perez, conducătorul lui Real Madrid.

Anunțul a stârnit un val de reacții pe scena fotbalului european. Unii fani s-au împotrivit vehement, unii tehnicieni, precum Jurgen Klopp, susțin că fotbalul nu are nevoie de o astfel de competiție, iar alții, cum este Thomas Tuchel, nu văd o problemă în participarea într-o astfel de întrecere.

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a reafirmat luni că fotbaliştii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise "vor fi excluşi" de la competiţiile internaţionale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, şi "nu vor putea reprezenta echipele lor naţionale".

Cum va arăta noua competiție: Super Liga

  • Liga va avea 20 de echipe - cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteaptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne.
  • Conform propunerilor, European Super League va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.
  • Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.
  • Din sferturi, formatul va fi eliminatoriu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.