Sir Alex Ferguson, legendarul antrenor al echipei Manchester United, nu este de acord cu noul proiect al unei Super Ligi europene a cluburilor. Fostul tehnician susține că o astfel de competiție ar șterge cu buretele ultimele șapte decenii de fotbal european.

Sir Alex FergusonFoto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

„A vorbi despre o Super Ligă înseamnă să dai deoparte 70 de ani de fotbal european. A fi jucător pentru o echipă de provincie precum Dumfermline, în anii 60, şi antrenor al lui Aberdeen, câştigând Cupa Cupelor pentru un mic club scoţian, a fost ca şi cum ai urca pe Everest", a declarat Ferguson pentru Reuters.

Înainte de cei 26 de ani petrecuți pe Old Traford, Sir Alex Ferguson a pregătit-o pe Aberdeen, cu care a învins cu 2-1 după prelungiri puternica echipă spaniolă Real Madrid, antrenată în momentul respectiv de Alfredo Di Stefano, în finala Cupei Cupelor din 1983.

„În perioada pe care am petrecut-o la Manchester United am disputat patru finale de Liga Campionilor şi au fost întotdeauna cele mai speciale nopţi", a mai spus celebrul tehnician scoţian, conform Agerpres.

Cu Ferguson pe bancă, Manchester United a câştigat 13 titluri de campion al Angliei şi două trofee ale Ligii Campionilor.

Manchester United se numără printre cele 12 cluburi fondatoare ale noii Super Ligi europene de fotbal, alături de AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur şi Real Madrid.

Super Liga urmează să fie lansată "cât mai rapid posibil" şi va genera, conform iniţiatorilor proiectului, venituri mai mari decât actuala Ligă a Campionilor.

Cu toate acestea, inițiativa a fost aspru criticată pe scena fotbalistică.

Înainte de anunțul oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie , precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de superligă ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.

Mai mult, o serie de publicații sportive europene s-au arătat nemulțumite de proiectul Super Ligii. Gazzetta dello Sport, de exemplu, a titrat: ”Proiectul celor 12 cluburi europene care le include pe Juve, Inter și Milan. Super Liga? Un super NU”.