Dinamo Kiev a făcut un pas imens spre titlul de campioană a Ucrainei după ce s-a impus, scor 1-0, pe terenul marii rivale de la Șahtior Donețk. La finalul partidei, Mircea Lucescu a discutat despre victorie, dar și despre cum a fost să-și învingă fosta echipă.

Mircea LucescuFoto: JASPER JACOBS / AFP / Profimedia

De știut:

  • Cu patru etape înainte de finalul sezonului, Dinamo Kiev are un avans de 10 puncte față de Șahtior în fruntea ierarhiei din Ucraina.

Ce a spus Mircea Lucescu

  • "Mi-a fost greu să organizez jocul lui Dinamo într-o perioadă atât de scurtă şi să obţin rezultate, dar am reusit. Din punct de vedere uman, îmi este greu să joc împotriva lui Şahtior. Aceasta nu este o răzbunare, este exclus aşa ceva.
  • Nu a existat nicio acţiune spectaculoasă. A existat un joc între două echipe puternice care îşi rezolvau propriile sarcini, fiecare parte avea armele sale în ceea ce priveşte conducerea acestui joc. Ştiam că, într-o oarecare măsură, acesta este un meci foarte important, dar şi după Şahtior, avem meciuri foarte grele în deplasare, împotriva celor de la Mariupol, Vorskla, Kolos.
  • Este dificil să nu pierdem şi să câştigăm fiecare meci, iar Şahtior, dacă ar fi câştigat, ar fi putut să se apropie de noi. Vreau să repet încă o dată, azi nu a existat un joc spectaculos. Ne-am organizat foarte bine în apărare.
  • Pe baza experienţei mele, ştiu că titlul se câştigă prin organizare defensivă. Şi există două metode de organizare a jocului defensiv. Unul este printr-o pregătire fizică foarte bună, prin latură tactică şi printr-o bună coerenţă între compartimente, care îţi permite să blochezi spaţiile, să păstrezi distanţa şi să te apropii în timp util de jucătorul cu mingea.
  • A doua metodă de organizare a jocului defensiv, pe care am folosit-o la Şahtior, este prin posesie, control foarte bun, atunci când practic nu dai mingea adversarilor tăi. Astăzi a fost un meci în care Şahtior, având jucători foarte abili, puternici individual, a controlat bine mingea, dar noi am jucat într-un mod organizat defensiv.
  • Ştiam totul despre ei, le-am spus jucătorilor tot ce vor face. Ne-am apărat foarte bine şi practic nu le-am permis să-şi creeze şanse periculoase lângă poarta noastră. Pur profesional, ca antrenor, le sunt recunoscător băieţilor mei şi în vestiar le-am spus că au respectat tot ce am pregătit, tot ce le-am cerut să facă în cursul pregătirii acestui meci.
  • După meci, i-am felicitat pe jucători şi le-am spus: bravo, vă mulţumesc pentru jocul defensiv, pentru modul în care m-aţi ascultat, pentru cât de inteligent aţi jucat meciul, dar după ce aţi câştigat mingea, nu mi-a plăcut cum aţi continuat.
  • Mai este de lucru. Încrederea lipseşte uneori, dar azi a fost din cauza unui anumit stres provenit din importanţa meciului. Acest lucru a afectat pregătirea şi jocul. Au aşteptat victoria foarte mult şi de foarte mult timp.
  • Este întotdeauna dificil să rămâi pe primul loc. Individual, nu putem ajunge la tehnica brazilienilor, ci trebuie să creştem prin relaţii, înţelegere reciprocă, prin interacţiune. Trebuie să controlăm mingea în mod colectiv" - Mircea Lucescu, citat de News.ro.

Rezumatul partidei dintre Dinamo Kiev și Șahtior:

Apasă pe watch on YouTube pentru a vedea imaginile

Cum arată clasamentul din Ucraina:

1 Dinamo Kiev 55 puncte / 22 meciuri

2 Șahtior Donețk 45 / 22

3 Zorya 38 / 21

4 Vorskla Poltava 37 / 22 etc.