MTS a anunțat marți dimineață numărul de fani care vor putea asista la Arena Națională la cele patru meciuri din cadrul Euro 2020. România era în pericol să piardă organizarea meciurilor dacă nu anunța în cel mai scurt timp o decizie cu privire la permiterea spectatorilor în tribune.

Euro 2020, Arena NationalaFoto: frf.ro

La sfârșitul lui martie, Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, s-a întâlnit cu o delegație de la UEFA, scopul principal al discuției fiind prezența spectatorilor pe Arena Națională la meciurile găzduite de București la Euro 2020.

Oficialii UEFA anunțaseră că menținerea unui oraș gazdă pentru Euro 2020 este strâns legată de prezența spectatorilor în tribune.

Prin urmare, MTS anunțase un posibil scenariu de ocupare de 25% din capacitatea stadionului, adică un număr de 12.500 spectatori la fiecare dintre cele patru meciuri care ar trebui să se desfășoare pe Arena Națională.

Marți dimineață, MTS a transmis un comunicat prin care a confirmat faptul că un număr de maxim 13.000 de spectatori (aproximativ 25% din capacitate) vor putea fi prezenți la meciurile din cadrul Euro 2020 desfășurate pe Arena Națională.

Comunicatul MTS

„Ministerul Tineretului și Sportului marchează Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace printr-o veste îndelung așteptată: meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 se vor defășura cu spectatori în tribune.

Prin aprobarea Memorandumul prezentat de Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul ultimei ședințe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale.

Structura Locală de Organizare a Euro 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei Naționale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite.

Pilonii pe care s-a construit acest scenariu sunt:

  • Fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului.
  • UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la București, pe care îl susține și la care contribuie financiar.
  • Suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt <<core fans>>, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48h pe teritoriul României.
  • Nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special. Este declarat eveniment ”de interes public și de importanță națională” prin HG 1093/2013.

În această formă și cu aceste argumente, planul de acces al publicului în proporție de 25% este deja avizat de UEFA, Institutul Național de Sănătate Publică și a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020, la ședința din 3 martie 2021”.

Euro 2020 va avea loc între 11 iunie și 11 iulie 2021. Inițial, turneul ar fi trebuit să aibă loc în vara anului trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei de Covid-19.

România ar trebui să găzduiască patru meciuri de la Euro 2020.

13 iunie, ora 19:00

Austia - Macedonia de Nord

17 iunie, ora 16:00

Ucraina - Macedonia de Nord

21 iunie, ora 19:00

Ucraina - Austria

28 iunie, ora 22:00, optimi

Câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C.