​Dinamo a trăit intens în ultimele luni: promisiuni, speranțe, minciuni, datorii, litigii și spectrul falimentului. Gruparea din Ștefan cel Mare traversează una dintre cele mai dificile perioade din istorie, iar momentan doar banii suporterilor fac posibilă supraviețuirea. În pofida tuturor angajamentelor neonorate, Cortacero și ai lui nu sunt principalii vinovați din Groapă.

Dinamo Bucuresti, siglaFoto: fcdinamo.ro

UPDATE: Fanii acționari au anunțat că au adunat banii necesari pentru licență.

Viața de fan al lui Dinamo s-a complicat serios începând cu luna august a lui 2020 (nu că înainte ar fi fost prea liniștită). Atunci, cu mare fast era anunțată o nouă eră la gruparea alb-roșie. Pablo Cortacero și ai lui oameni clubul din mâinile unui patron, Ionuț Negoiță, pentru care Dinamo nu mai era o prioritate.

Implicarea lui Cosmin Contra în proiect se dorea a fi garanția unui lucru bine făcut, dacă este să ne inspirăm dintr-un slogan electoral.

Săptămânile au trecut, lunile la fel, Contra a părăsit corabia în derivă, iar dinspre Ștefan cel Mare bătea vântul aspru al falimentului.

Dinamo, abandonată înainte de venirea lui Cortacero

"Clubul Dinamo a fost efectiv abandonat de finanțatorii săi. Povestea pare recentă, odată cu venirea spaniolilor, dar în realitate clubul este abandonat de vreo trei-patru ani, de pe vremea vechiului acționar majoritar, Ionuț Negoită.

Domnul Negoiță și-a luat un cățel, iar acestuia, pe scurt, a decis să nu-i mai dea de mâncare. A subfinanțat clubul, iar angajații și-au găsit tot felul de mijloace de a trăi, pentru că nu erau plătiți. În loc să muncească pentru salarii, au început să muncească pentru comisioane: de la impresari, de la presă, de la tot felul de organizații care nu plăteau banii ca pe un salariu.

Negoiță a găsit o formulă, cea mai simplă pentru domnia sa, de a scăpa de club: i-a găsit pe acești spanioli", a precizat o sursă apropiată formației bucureștene pentru HotNews.ro.

De Dinamo a rămas doar brandul

S-a tot speculat în ultimele luni că spaniolii ar fi de fapt oamenii lui Ionuț Negoiță. Adevărat sau nu, parcă nici nu mai contează atâta timp cât clubul este conectat practic la aparate, nu mai respiră de unul singur.

"Nu știu și chiar nici nu are importanță dacă sunt ai lui (n.r. spaniolii), așa cum se zvonește, niște escroci găsiți de el, sau doar i-a păcălit vânzându-le acest club Dinamo ca fiind o marfă de calitate.

Realistic vorbim, clubul nu are acum nimic de calitate, doar brand-ul și atât. Din punct de vedere business, nu are nimic de calitate", a completat sursa noastră referindu-se la situația în care se găsește una dintre echipele de tradiție ale fotbalului românesc.

Mărire nefondată de salarii - Artificiu financiar pentru preluarea clubului

"Acești spanioli au venit, au majorat bugetul de salarii pe lună de la 120 de mii la 500 de mii de euro însă fără a plăti niciun ban. Practic, din punct de vedere managerial s-au dovedit a fi zero.

Au lăsat clubul nefinanțat, moment în care cei din DDB (Doar Dinamo București) au intervenit, au preluat printr-un artificiu juridic conducerea clubului, au numit un președinte al CA și un director general dornic de a ajuta Dinamo.

Acum, suporterii depun eforturi de a acoperi cheltuielile necesare, în primul rând luării licenței (n.r. cheltuieli până la 31 decembrie 2021)" - sursa apropiată conducerii lui Dinamo, pentru HotNews.ro.

Nu e normal ca suporterii să conducă echipa

"La Dinamo, au ajuns suporterii (cei al căror rol este să stea în tribune) nu doar să aplaude, să dicteze și muzica și să pună și partitura. Este ceva anormal, dar este din păcate singura variantă ca Dinamo să mai continue la nivel sportiv. Clubul ar fi intrat în incapacitate de plată, practic s-ar fi retras din campionat" - sursă apropiată clubului Dinamo pentru HotNews.ro.

Spaniolii nu au scuze - Voiau împrumuturi cu dobândă de 30% pe an

"Acești spanioli au cumpărat clubul Dinamo, nu știe nimeni sub ce formă pentru că nu are acces la contractul cu Negoiță. De fapt, ei nu au cumpărat clubul de fotbal, au cumpărat acțiuni la coaforul lui Negoiță, de la firma Lotus, care este acționar majoritar la Dinamo.

Au cumpărat deci acțiunile unei companii care este acționar la Dinamo. Ei (spaniolii) probabil că au considerat că dacă vor prezenta unor potențiali finanțatori (fonduri de investiții, bănci, etc) această participațiune a lor la Dinamo vor primi cu ușurință bani.

Ei dacă erau de bună credință poate primeau acești bani. Ce urmau să facă cu banii, asta nu știe nimeni. Nu cred că i-ar fi investit la echipă, probabil ar fi luat diverse împrumuturi pe societatea Dinamo. Ar fi vrut ca Dinamo să se împrumute, nu ei în nume propriu. Cred că aici s-au rupt de fapt ațele.

Au contactat diverse bănci din România, diverse fonduri de investiții. Erau dispuși să plătească dobândă 30% pe an. Erau bani pe care îi împrumutau pentru Dinamo, chipurile" - sursă apropiată clubului Dinamo pentru HotNews.ro.

Nu Cortacero este principalul vinovat

Chiar și în condițiile celor menționate mai sus, sursa noastră este de părere că nu Cortacero și acoliții sunt principalii vinovați pentru situația de la formația din Ștefan cel Mare.

"Ar părea că de vină sunt spaniolii, dar în realitate adevăratul vinovat este Ionuț Negoită pentru ceea ce se întâmplă la Dinamo. Cel mai probabil, ei ar putea fi niște escroci, dar n-ar fi fost (nu ar fi avut posibilitatea) dacă Ionuț Negoită avea un interes să gestioneze situația asta ok.

Negoiță are interesul ca acest club să dispară pentru a nu se găsi mizeriile din debara. Nu mai are firma Lotus, ea este acum a lui Cortacero, dar ar avea mijloacele necesare să facă ceva".

Joaca de-a executarea

"Negoiță a spus la un moment dat că trebuia să ia niște bani de la spanioli pe care nu i-ar fi primit. El, la fel, nu l-a plătit pe Nicolae Badea pentru acțiunile pe care le-a luat la Dinamo, iar Badea l-a executat. În ultima zi a scadenței, această firmă a plătit însă. La fel, el ar putea să-i execute pe spanioli și să pună sechestru pe acțiuni.

Dacă spaniolii sunt oamenii lui, este vinovat, dacă spaniolii nu sunt oamenii lui, iar e vinovat că a dat clubul. Un club nu este un butic din colțul străzii. E un factor social, e o mișcare socială, nu poți să te joci cu niște branduri naționale".

Marele semn de întrebare: De ce nu vor spaniolii banii pe care i-au adus la Dinamo?

550 de mii de euro reprezintă suma cu care spaniolii au împrumutat-o pe Dinamo la începutul aventurii în Ștefan cel Mare. Au existat oferte pentru Cortacero de a vinde, fiindu-i oferiți exact banii pe care i-a adus la Dinamo.

Surprinzător sau nu, partea spaniolă a refuzat propunerile, agățându-se în continuare de destinul formației din Liga 1.

"Ei n-au investit nimic, ei au împrumutat clubul Dinamo cu cei 550 de mii euro. Dacă îi investeau, făceau o majorare de capital. Au făcut una pe hârtie (n.r. la finalul lui 2020) pe care n-au finanțat-o. Ei probabil consideră că trebuie să primească banii aștia înapoi pentru a pleca de aici (n.r. din club).

Ciudat este că ei au primit niște oferte de a ceda acțiunile în valoare egală cu suma respectivă (n.r. 550 de mii de euro), dar nu au vrut să facă lucrul ăsta. Și atunci, buna intenție a lor este exclusă din start.

Dacă încercam un an de zile și nu reușeam să găsesc bani, iar dacă îmi oferea cineva cât am băgat, atunci îmi luam suma înapoi și plecam. Până în decembrie 2020, spaniolii (n.r. conducerea) aveau banii plătiți la timp" a completat sursa apropiată formației din Ștefan cel Mare pentru HotNews.ro.

Obținerea licenței (miercuri, 31 martie, este data limită) este obiectivul principal pe termen scurt. Însă chiar dacă s-ar trece cu bine peste acest hop important, lucrurile tot nu ar reveni la normal.

Urmează alte cheltuieli importante care sunt "certate" cu timpul.

"După licență urmează celelalte cheltuieli: în orice moment, unul dintre furnizori poate cere insolvența clubului. Deci Dinamo trăiește practic cu sabia deasupra capului" - a concluzionat sursa noastră.

De știut:

  • Pablo Cortacero deține 72,8% din capitalul social.
  • Suporterii câinilor (prin programul DDB) au 20,06% procente din totalul acțiunilor.
  • Nicolae Badea mai are 7,03% din clubul din Ștefan cel Mare, prin Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo. În plus, omul de afaceri deține următoarele: palmares, culori și stemă.