Remiză în fața Germaniei nu a fost suficientă pentru România. Tricolorii au rămas neînvinși, dar nu au obținut calificarea în sferturile Campionatului European Under 21. Selecționerul Adrian Mutu a declarat că este mulțumit de atitudinea jucătorilor și a explicat deciziile luate în alcătuirea echipei.

Adrian MutuFoto: frf.tv

Adrian Mutu, după România vs Germania 0-0:

  • "Dezamăgirea e mare pentru că nu am pierdut niciun meci la acest turneu final. Rămânem cu experienţa unui turneu bun, în care băieţii au arătat că au o inimă mare, că joacă cu ardoare şi cu dorinţă pentru tricolorul României. Au dat tot ce au avut pe teren şi asta mă face un antrenor mulţumit, pentru că, în afara rezultatului, sunt şi alte lucruri care contează.
  • Cred că am arătat ca o echipă turneul ăsta, trebuie să-i pregătim pe băieţii aceştia pentru naţionala mare, să fie învăţaţi cu astfel de ritm, să joace de la egal la egal cu astfel de echipe, să facă puncte cu astfel de echipe, aşa cum am făcut noi. Băieţii aceştia trebuie felicitaţi pentru atitudinea lor.
  • Am schimbat jucători, pentru că a fost un turneu greu, nu numai fizic, ci şi emoţional, era foarte greu să încep cu acelaşi 11 şi meciul cu Germania, o echipă cu o forţă de atac foarte bună. Ideea a fost să intru cu trei mijlocaşi proaspeţi, să pot să susţin mijlocul, să avem mijlocaşi în faţa apărării cu o agresivitate foarte bună, iar în repriza a doua să-i băgăm pe cei care au o calitate, cum ar fi Ciobanu, Moruţan.
  • Ideea a fost să rezistăm cât mai mult şi să dăm lovitura pe final cu jucători proapspeţi, jucători de calitate, care pot scoate o lovitură liberă, un om din joc. Nu am reuşit, am fost aproape în prima repriză, prin Măţan.
  • Asta este, trebuie să ridicăm capul, cred că suporterii noştri sunt mândri de noi şi de faptul cum am jucat şi ne-am bătut cu fiecare echipă. Nu am venit în vacanţă şi cred că atitudinea noastră a demonstrat acest lucru.
  • Eu nu pot să spun că am pierdut calificarea, nu văd o înfrângere totală a echipei noastre, până la urmă avem acelaşi număr de puncte, dar golaverajul face diferenţa într-o astfel de situaţie. Pe noi nu ne-a învins nimeni, până la urmă, probabil dacă intrau mingile alea două din ultimele minute ale meciului cu Olanda acum vorbeam de altceva. Dar băieţii au făcut totul şi în acele faze.
  • (n.r. - ce a remarcat la acest turneu la jucătorii români) Schimbarea de mentalitate şi atitudinea pe care au avut-o în timpul meciurilor, pe toată durata turneului. Au fost extrarodinare şi trebuie să rămână înăuntrul lor, faptul că încep să se înveţe cu un alt ritm, faptul că văd că dacă dau totul nu există echipă mare în faţa lor. De multe ori inima şi munca bat calitatea.
  • Băieţilor le-aş dau nota 9, pe a mea vă las pe voi să mi-o acordaţi, sunt subiectiv şi nu ştiu ce o să zic. Dacă credeţi că puteam să fac mai mult, accept şi sunt de acord, nu e niciun fel de problemă.
  • (n.r. - cine merge ca selecţioner la JO) Eu voi merge în calitate de suporter şi de susţinător al lui Mirel Rădoi. Nu văd cum am putea fi amândoi selecţioneri sau o echipă care se duce cu doi selecţioneri... Noi nu am făcut-o, nici nu o să începem acum. Eu am spus ca Mirel să se ocupe de acest lucru şi să conducă echipa la olimpiadă. Eu voi fi acolo ca suporter. Eu cred că vom face o figură frumoasă la JO.
  • (n.r. - dacă au curs lacrimi în vestiar) În vestiar, erau toţi cu capul în jos, cu ochii înlăcrimaţi, Le-am transmis capul sus! Pentru că eu sunt mândru de ei, eu le-am mulţumit pentru comportamentul, atitudinea şi jocurile pe care le-au făcut la acest turneu. Le-am spus că nu ne-a bătut nimeni, dar uneori asta este în fotbal, cu golurile şi cu golaverajul nu avem ce să facem. Le-am spus să ia lucrurile bune din această experienţă, să şi le însuşească şi să continue pe acest drum, pentru că e un drum de care echipa naţională are nevoie", a declarat Mutu, într-o conferinţă de presă.

Rezultatele înregistrate în Grupa A:

România vs Olanda 1-1

Germania vs Ungaria 3-0

România vs Ungaria 2-1

Germania vs Olanda 1-1

România vs Germania 0-0

Olanda vs Ungaria 6-1.

Clasament final Grupa A:

1. Olanda (8-3 golaveraj) 5 puncte

2. Germania (4-1) 5

3. România (3-2) 5

4. Ungaria (2-11) 0.