De pe 24 până pe 31 martie are loc faza grupelor la Euro 2021 din Ungaria și Slovenia, categoria de vârstă U21. România înfruntă miercuri naționala Țărilor de Jos, urmând să mai dispute meciuri cu Ungaria (27 martie) și Germania (30 martie).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

În calificările pentru competiție, 55 de națiuni UEFA au intrat în cursă pentru 16 locuri în grupele turneului final. Ungaria și Slovenia, co-organizatoare, s-au calificat automat.

România s-a calificat de pe locul doi în grupă, fiind la șase puncte de ocupanta locului unu în grupă, Danemarca (26 de puncte). Normal, România trebuia să dispute Play-off pentru calificarea la Euro 2021, dar UEFA a anunțat că din cauza pandemiei vor fi alese cele mai bune cinci locuri doi din fiecare grupă de calificare.

Prin urmare, România s-a calificat la Euro 2021 din Ungaria și Slovenia.

De știut:

  • Toate meciurile României vor fi LiveText pe Hotnews și Live pe TVR1 și Radio România Actualități.

Este a doua calificare consecutivă a ”tricolorilor mici” la campionatul european. În total, România U21 are trei prezențe la turneul final, cel mai bun rezultat fiind la precedenta ediție (2019), când tricolorii în frunte cu Ianis Hagi au fost învinși în semifinale de Germania (2-4).

Grupele de la Euro U21

Grupa A: Ungaria, Germania, România, Țările de Jos (Olanda)

Grupa B: Slovenia, Spania, Cehia, Italia

Grupa C: Rusia, Islanda, Franţa, Danemarca

Grupa D: Portugalia, Croaţia, Anglia, Elveţia

Programul României:

24 martie 2021, ora 22:00: România vs Țările de Jos (Olanda)

27 martie 2021, ora 19:00: România vs Ungaria

30 martie 2021, ora 19:00: România vs Germania

Meciurile din grupa României se desfășoară la Budapesta. Astfel, primul meci al României U21 de la Euro 2021 va fi împotriva Țărilor de Jos, miercuri de la ora 22:00 pe Bozsik Aréna. Stadionul este casa celor de la Honved Budapesta.

Meciul contra Țărilor de Jos pare unul extrem de complicat dacă ne uităm la jucătorii care alcătuiesc echipa. Majoritatea lotului joacă la echipe de club puternice precum Ajax sau PSG, iar primul 11 valorează peste 100 de milioane de euro. Deși nu s-au calificat din 2013 la turneele finale, olandezii au făcut ”instrucție” în grupă cu 9 victorii din 10 meciuri disputate.

Lotul României pentru Euro 2021

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București);

Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul);

Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA);

Atacanți: George Ganea (FC Viitorul), Adrian Petre (UTA).

Sistemul de desfășurare de la Euro 2021

Euro 2021 U21 se va desfășura într-un format diferit de până acum. Din cele patru grupe a câte patru formații, primele două clasate vor merge mai departe în sferturile de finală.

Noutatea vine din faptul că faza grupelor și fazele finale sunt separate. Grupele se joacă în perioada 24-31 martie, iar fazele eliminatorii vor fi între 31 mai și 6 iunie.

Deschiderea va fi la Budapesta, iar finala se va disputa la Ljubljana.​