FIFA urmează să lanseze un raport cu privire la testele pe care le-a făcut cu tehnologia de urmărire a membrelor jucătorilor, care ar identifica instantaneu offside-urile, înlocuind liniile trasate de VAR şi reducând întârzierile în decizii, informează dailymail.co.uk.

Regula VAR si offside-ulFoto: Captura YouTube

FIFA a testat sistemul semiautomat de offside la Cupa Mondială a cluburilor de luna trecută, din Qatar.

Rezultatele urmează să fie dezvăluite în zilele următoare, FIFA sperând că va putea dezvolta un "instrument de ajutor similar tehnologiei pe linia porţii".

Cum funcționează noua tehnologie

Tehnologia semiautomată a offside-ului presupune urmărirea membrelor, detectarea automată a mingii şi crearea unui model al scheletului unui jucător.

Inteligenţa artificială urmăreşte mişcările jucătorilor şi identifică momentul exact în care se dă o pasă.

Studiind membrele jucătorilor, VAR poate, în câteva secunde, retransmite offside-ul către asistent, care va ridica steagul. Tehnologia este atât de sofisticată încât poate detecta vârful piciorului unui atacant în timp real.

Asistenţii nu ar mai fi nevoiţi să aştepte finalizarea unei faze de joc înainte de a semnaliza un offside, iar fanii ar putea sărbători golurile ştiind că marcatorul lor a fost în poziţie regulamentară.

Care e problema actuală cu VAR-ul și pozițiile de offside

Un studiu a descoperit că, acum, o problemă majoră a offside-urilor este modul în care operatorii VAR aleg diferite părţi ale corpului atunci când îşi trasează liniile. Noul sistem localizează automat cea mai avansată parte a corpului cu care se poate înscrie un gol.

FIFA intenţiona ca sistemul să fie lansat până în 2022, la timp pentru Cupa Mondială din Qatar, dar pandemia de Covid-19 a provocat o întârziere în teste, transmite News.ro.

Accidentarea lui Rui Patricio putea fi evitată

Noua tehnologie ar putea duce la evitarea unor accidentări precum cea suferită de portarul Rui Patricio, în meciul Wolverhampton - Liverpool, care a avut loc, luni, în Premier League.

În minutul 86, portarul echipei Wolverhampton s-a ciocnit violent cu un coechipier, Conor Coady, iar Salah a marcat, într-o fază care ar fi trebuit să fie oprită mai devreme, din cauza poziţiei de ofsaid din care a plecat atacantul oaspeţilor. Internaţionalul portughez a primit timp de 14 minute îngrijiri pe teren, înainte de a fi transportat la spital.

Conform actualei proceduri la meciurile cu VAR, în situaţii la limită, asistentul lasă faza să continue până la capăt, apoi asistenţa video stabileşte dacă a existat vreo infracţiune.

Dacă offside-ul ar fi fost semnalizat la timp, nu s-ar mai fi ajuns la accidentarea lui Rui Patricio.