Federația de fotbal a Olandei a anunțat în ce condiții se pot întoarce fanii în tribune la următorul meci al naționalei. La partida Olanda-Letonia, programată în 27 martie, la Amsterdam, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, fanii olandezi vor putea să-și încurajeze direct favoriții dacă respectă anumite condiții.

Fani virtuali in tribune in perioada Covid-19Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Oficialii olandezi au stabilit că 5.000 de fani vor putea fi prezenți pe Johan Cruyff Arena dacă prezintă în prealabil un test Covid-19 negativ.

Meciul face de altfel parte dintr-un experiment desfășurat în colaborare cu guvernul olandez. Astfel, cei 5.000 de fani vor fi plasați în diferite sectoare, unii cu mască, alții fără, potrivit lequipe.fr.

Gijs de Jong, secretar general al federaţiei, susține că fanii vor arăta dovada testului negativ prin intermediul unei aplicații, împreună cu biletul la meci. Secretatul federației olandeze consideră ca abordarea ar putea fi valabilă și în campionatul olandez sau la Euro2020. De menționat este că Amsterdamul va găzdui în iunie mai multe meciuri din cadrul turneului final al Euro2020 (desfășurat în 2021 din cauza pandemiei).

Fieldlabs, organizație care a desfășurat deja două experimente similare în cadrul unor meciuri din Liga a II-a olandeză, a dezvăluit că la unul dintre meciuri, unul dintre fani era infectat cu coronavirus. În cadrul meciurilor, fanii fuseseră răspândiţi în şase zone, cu niveluri diferite de contact şi reguli diferite pentru prevenirea infectării.