Pasate între FRF și LPF, costurile implementării sistemului VAR vor fi resimțite și de echipele din Liga 1, după cum informează Marius Avram, fost arbitru internațional.

Sistemul VARFoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Într-o intervenție la Prosport, Avram a explicat exact cât vor avea de plătit cluburile din Liga 1 odată cu implementarea VAR-ului.

Acesta a precizat că infrastructura are un preț, iar de restul cheltuielilor vor fi responsabile grupările din primul eșalon fotbalistic al țării.

Cum stau lucrurile

"Le-am prezentat conducătorilor ce vor cheltui în noul sezon cu VAR. La cei 1.2 milioane de euro, se adaugă alți doi arbitri VAR din cabina respectivă care trebuie plătiți. Deci ar fi încă 300.000 de euro. Se mai adaugă retribuția tehnicianului care este în camera VAR. Alte 300.000 de euro. Treptat ajungem la 1.8 milioane - două milioane de euro.

Oficialii trebuie să înțeleagă că și pregătirea arbitrilor pentru VAR costă bani și să și-o asume. Deci mai sunt niște bani în plus de alocat.

Arbitrii trebuie să fie pregătiți tot timpul, iar costurile vor fi an de an. A fost unanimitate în rândul cluburilor când le-am prezentat situația în Adunarea Generală a LPF.

Trebuie să înțelegem că acest VAR nu va elimina controversele. Unul preventiv - sunt multe camere și mulți fotbaliști se feresc de anumite gesturi, al doilea se elimină greșelile flagrante.

Asta e ideea, vor rămâne fazele gri. Scăpăm de suspiciuni, asta e tot ce contează", a declarat Marius Avram pentru sursa citată.

Campionate din Europa unde sistemul VAR este prezent deja de ceva timp: Anglia, Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia și Turcia.

Joaca de-a VAR-ul în Liga 1: Cel mai optimist termen - Continuă scandalul dintre FRF și LPF